SUMNJIVA SMRT: Bugarski mitropolit ubijen na plaži?
Foto: Reuter

Kandidat za patrijarha pronađen mrtav

SUMNJIVA SMRT: Bugarski mitropolit ubijen na plaži?

Planeta -
Telo Kirila Kovačeva otkriveno s maskom i disaljkom za ronjenje, a mediji sumnjaju da je udavljen zbog burne prošlosti i povezanosti s Državnom bezbednosti

SOFIJA - Nejasne okolnosti.Bugarski mitropolit Varne Kiril Kovačev (59), koji je nekad radio za Državnu bezbednost, a sad obavlja funkciju patrijarha nakon što je patrijarh Maksim umro 2012, pronađen je mrtav na plaži na obali Crnog mora u blizini grada Varne. Prema prvim rezultatima, on se udavio, ali bugarski mediji navode da je možda ipak reč o ubistvu i da bi razlog mogla da bude mitropolitova burna prošlost.Bio dobar plivačKiril, koji je glavni pretendent na mesto bugarskog patrijarha, ležao je mrtav na plaži s maskom i disaljkom za ronjenje. Bio je poznat kao veoma dobar plivač, pa je i to jedan od razloga zašto se sumnja da je malo šansi da se udavio sam. Bugarske vlasti naložile su obdukciju da bi se utvrdio način na koji je izdahnuo.Inače, on se smatra najkontroverznijim bugarskim crkvenim velikodostojnikom. U martu je obelodanjeno da je 1999. promenio prezime kako bi prikrio svoj dugogodišnji rad za Državnu bezbednost Bugarske. Tad je u javnosti procurilo da je čak 11, od ukupno 15, mitropolita u zemlji radilo za tu službu pre crkvene karijere. Da je Kiril bio jedan od njih potvrdio je i bivši sekretar Boris Borisov, inače donedavni premijer Bugarske. On je istakao da je mitropolitovo pravo ime Bogomil Petrov Hristov, a kao agent koristio je dva pseudonima - Kovačev i Vladislav.Mitropolit Kiril bio je saradnik DB još kao student teologije, koju je studirao u Atini, od 29. juna 1976. Posle skandala s jednim od agenata u Grčkoj, DB je, pripremajući Kirila za crkvenu karijeru, odlučio da ga pošalje na školovanje u Moskvu na Duhovnu akademiju. Tamo je ostao do 1986. kao predstavnik bugarske Crkve pri Moskovskoj patrijaršiji, a ubrzo je napredovao, da bi 1989. bio proglašen za mitropolita Varne. Te godine komunistički DB u Bugarskoj obustavio je rad, kad su se dogodile demokratske promene.Voleo skupe stvariU tom periodu Kiril je više puta bio predmet pažnje javnosti zbog otuđivanja crkvenih nekretnina, bliskih kontakata sa sumnjivim biznismenima, sklonosti luksuzu - posebno skupim automobilima. Nedelju dana nakon smrti patrijarha Maksima, arhijereji su Kirila izabrali za namesnika koji treba da organizuje izbor sledećeg patrijarha. Njegov izbor kasnije su osporili neki mitropoliti, a jedan od njih, koji je glasao za Kirila, posle je povukao glas.

Samo Kiril i Obama imaju „linkolna“Mitropolit Kiril je aprila 2012. izazvao ogorčenost bugarske javnosti, koja je zahtevala i njegovu ostavku, jer se na dan zbora za praznik Svetog Nikolaja pojavio u potpuno novom automobilu „linkoln MKZ hibrid“. Da stvar bude još gora, tad se hvalio da na svetu postoje samo dva takva vozila i da jedno vozi on, a drugo predsednik SAD Barak Obama. Bugarskom se u to vreme pronela vest da je zbog pritisaka Kiril najavio da će podneti ostavku, ali ubrzo je ta informacija negirana, a Kiril je ostao na položaju kao da se ništa nije dogodilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track