Bajden: Kinezi, dosta hakovanja

Bajden: Kinezi, dosta hakovanja

Planeta -
"I SAD i Kina bi imale koristi od otvorenog, bezbednog, pouzdanog Interneta. Otvorena krađa koju doživljavamo mora se smatrati neprihvatljivom i mora da bude zaustavljena", istakao je Bajden

VAŠINGTON - Američki potpredsednik Džo Bajden pozvao zvanični Peking da okonča "otvorenu krađu" putem hakovanja na Internetu."I SAD i Kina bi imale koristi od otvorenog, bezbednog, pouzdanog Interneta. Otvorena krađa koju doživljavamo mora se smatrati neprihvatljivom i mora da bude zaustavljena", istakao je Bajden na otvaranju godišnjeg foruma dve najveće svetske privrede - SAD i Kine.

Zvanični Vašington optužuje tu rastuću azijsku silu za sprovođenje prave kampanje hakovanja protiv američke vlade i tamošnjih kompanija, pri čemu se u jednoj novijoj studiji navodi da krađa trgovinskih tajni korporativnu Ameriku košta stotine milijardi dolara godišnje.

Na to je zvanični Peking odgovorio da je i on žrtva hakera, a te tvrdnje su dobile na snazi nakon što je odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden otkrio postojanje tajnog američkog programa za praćenje elektronskih komunikacija na najvećim Internet sajtovima.

Bajden je izrazio nadu da će Američko-kineski strateški i ekonomski dijalog, koji se održava danas i sutra u Vašingtonu, doprineti povećanju poverenja između SAD i Kine.

"Naš odnos predstavlja mešavinu takmičenja i saradnje, a tako će biti i dalje", izjavio je američki podpredsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track