SREĆNI DOBITNIK TABLICA: Kinezi na lutriji osvajaju pravo da kupe auto!
Foto: Reuters

Rešenje za smog

SREĆNI DOBITNIK TABLICA: Kinezi na lutriji osvajaju pravo da kupe auto!

Planeta -
Kina je ograničila kupovinu automobila zbog zagađenja i gužvi. Svakog meseca bira se 20.000 srećnih dobitnika tablica. U izvlačenju učestvuje milion i po ljudi

PEKING - Još nekoliko kineskih gradova bi moglo da ograniči privatnu kupovinu automobila kako bi se izborili sa se većim zagađenjem vazduha i saobraćajnim gužvama, objavili su državni mediji.

S više od 13 miliona automobila prodatih u Kini prošle godine, motorna vozila i njihovi izduvni gasovi postali su glavni krivac za smog i zagađenje vazduha u velikim kineskim gradovima. Peking, Šangaj i još dva grada već su ograničila kupovine vozila za privatnu upotrebu, a ograničen broj se može nabaviti na lutriji i aukcijama za registarske tablice.

Svakog meseca bira se 20.000 srećnih dobitnika tablica. U izvlačenju učestvuje milion i po ljudi

Ši Đianhua, generalni sekretar Kineske asocijacije proizvođača automobila, izjavio je da će verovatno još osam gradova objaviti sličnu politiku. Među njima su lučki grad Tianđin, blizu Pekinga, megalopolis sa preko 30 miliona stanovnika Čongćing i na jugo istoku elektronski centar Šendžen, koji se nalazi u blizini Hongkonga. Takva ograničenja mogla bi smanjiti prodaju automobila za 400.000 komada, ili dva posto od ukupne domaće prodaje i imala bi "određeni uticaj" na ekonomski rast zemlje, citirao je Šia list Čajna Dejli.

Sve bolje obavešteni i zahtevni kineski građani su uspešno primorali vlasti da budu transparentnije u pogledu lošeg vazduha u njihovim gradovima, ali kako su postali bogatiji, njihove želje za čistijim vazduhom su u sukobu sa sve većom zavisnošću od automobila. I dok je Kina najveće tržište automobila na svetu po broju prodatih vozila, još ima prostora za rast pošto zemlja i dalje zaostaje za razvijenim tržištima ako se gleda stopa automobila prema broju stanovnika.

Broj automobila u Pekingu se povećao na 5,18 miliona sa 3,13 u 2008. objavila je agencija Sinhua početkom godine. Od počeka prošle godine potencijalni kupci moraju da se registruju za mesečno lutrijsko izvlačenje registarskih tablica, bez kojih ne može da se nabavi automobil.

Džao Đian, stručnjak za saobraćaj na pekinškom Đintao univerzitetu ekonomije i menadžmenta, kaže da je malo verovatno da će restrikcije broja vlasnika automobila u drugim gradovima uticati na smanjenje zagađenosti jer na njihovim ulicama već ima previše vozila."Restrikcije broja vlasnika automobila u Pekingu nisu postigle cilj koji su želele vlasti jer su ograničenja samo usporila rast broja automobila. Ona nisu smanjila broj automobila", rekao je Džao, a preneo AP.

"Čak i uz pravilno sprovođenje, ta politika i dalje neće rešiti problem zagađenja vazduha, niti će to postići slične mere u drugim gradovima", kaže on.Analizirajući ekološku situaciju u Kini, Azijska banka za razvoj je 2012. navela da su pored izduvnih gasova iz automobila, krivci za zagađenost vazduha još i nedostatak efikasnog javnog prevoza, slabi standardi o zaštiti, spor razvitak tehnologija za ekološki čiste automobile i nedostatak čuvanja energije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track