KABUL: Poštar u gradu bez adresa
Foto: Rojters

Lavirint

KABUL: Poštar u gradu bez adresa

Planeta -
U glavnom gradu sa 5 miliona stanovnika ulice su bez imena i brojeva

KABUL - Avganistanska prestonica je izazov za poštare koji se teško snalaze u lavirintu ovog petomilionskog grada gde su ulice bez imena, a kuće bez brojeva.

Nadležni, međutim, najavljuju da nov sistem koji bi trebalo da olakša život svima pa i poštarima kao što je Kan Aga koji već više od 20 godina raznosi poštu po Kabulu i trudi se da je odnese na pravu adresu.

On dobro poznaje grad, ali mu najveći problem predstavlja činjenica da je većina adresa nepotpuna - nedostaju ime ulice ili kućni broj.

"Ovo pismo je poslato 'Majklu' u Njujork bez adrese - nema ni ulice ni broja. Kako poštar može da ga odnese na pravo mesto? Kad se pošalje pismo samo sa imenom osobe ili samo 'Kabul, Avganistan', teško mi je da pronađem primaoca pošte", kaže Kan.

Pokušavajući da pronađe osobu kojoj nosi poštu, Kan se probija kroz zakrčene gradske ulice raspitujući se kod pešaka, prodavaca i uličnih radnika, da bi dva sata kasnije konačno stigao do svog odredišta.

"Ovo je naš posao, radimo u svim uslovima, čak i kada se loše ophode prema nama. Nisu svi uvek ljubazni, neki neće da nam pomognu, a neki se lepo ponašaju. Ali nije samo ovde tako, život svih poštara može nekad da vas nasmeje, a nekad da vas ražalosti", kaže on.

Kan Aga je jedan od sto poštara u Kabulu, dok ih u celom Avganistanu ima 900. U zemlji koju je rat za više od tri decenije gotovo opustošio, usluga koju poštari pružaju je veoma cenjena jer su pisma i pošiljke često jedini način na koji ljudi komuniciraju, navodi AFP.

Nazar Mohamad, direktor pošte u kabulskom naselju Šar-e-Nav, kaže da se poštanski radnici uvek trude da isporuče pošiljku, a ako to nije moguće, onda se pismo zadržava mesec dana kako bi se pronašla adresa. "Ako nema adrese, onda zalepimo oznaku "CM15" na poleđini koverte ili vratimo pismo pošiljaocu", kaže on napominjući da je to puno posla.

"Ne žalimo se. Naš cilj je da služimo našem narodu i zemlji. Ponosni smo što časno i pošteno obavljamo svoj posao".

Mohamad, međutim, najavljuje dobru vest za poštare - u toku je izrada odgovarajućeg poštanskog sistema u koji će biti unete potpune adrese građana - sa imenima ulica i kućnim brojevima. I na Kanovu veliku radost, sistem će najpre zaživeti u njegovom okrugu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track