TOPLOTNI TALAS: Sunce prži od Bostona do Vašingtona

Tropske temperature

TOPLOTNI TALAS: Sunce prži od Bostona do Vašingtona

Planeta -
Podignut je stepen pripravnosti, posle tri dana u kojima temperatura prelazi 32 stepena. Neprekidno radi 6 miliona klima-uređaja

VAŠINGTON - Snažan toplotni talas pogodio je istočnu obalu Sjedinjenih Država, od Bostona do Vašingtona, gde temperature prelaze 35 stepeni Celzijusa.

Nadležne vlasti su podigle stepen pripravnosti, nakon tri dana u kojima temperatura prelazi 32 stepena, što je za sada, ipak daleko od rekorda iz leta 1953. godine, kada je bilo 12 takvih dana u kontinuitetu.

Zbog visoke vlažnosti, temperature ni noću ne padaju ispod 25 stepeni, a u predgrađu Vašingtona, zbog pucanja jedne od glavnih vodovodnih cevi, oko dve stotine hiljada stanovnika siromašnog Princ Džordž okruga biće narednih tri do pet dana bez vode.

"Vrelo je, i nema šanse da to izbegnete. Čekamo da prođe", kaže Tajron Barnet, ulični svirač iz Njujorka. Zbog visoke potrošnje električne energije, u ovom gradu su uvedena vanredna dežurstva u elektrodistribuciji, da bi se pravovremeno odgovorilo na moguće havarije.

Procenjuje se da je u regionu severoistoka SAD uključeno konstantno više od šest miliona klima-uređaja. U Vašingtonu je otvoreno više javnih objekata za prihvat ljudi koji nemaju klima-uređaje, a žele da provedu najtopliji deo dana van svojih stanova. Takođe, u metrou je dozvoljeno unošenje vode i pića, što je inače zabranjeno.

Poslednji toplotni talas u prestonici SAD, dogodio se prošle godine, od 28. juna do 10. jula sa 12 dana u nizu u kojima je temperatura prelazila 35 stepeni Celzijusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track