AFERA RAKETE: Na brodu otkriveno staro kubansko oružje!

Panama traži istragu UN

AFERA RAKETE: Na brodu otkriveno staro kubansko oružje!

Planeta -
Panamci su na brodu otkrili dve protivavionske baterije, devet rastavljenih raketa i dva aviona MIG-21, koji potiču iz Sovjetskog doba koje je proizvedeno još sredinom prošlog veka

HAVANA - Na severnokorejski teretni brod, koji je u ponedeljak zaplenjen u Panamani, u jednoj od kubanskih luka utovareno je 10.000 tona šećera i 240 tona "starog defanzivnog oružja", saopštilo je kubansko ministarstvo spoljnjih poslova.

Ministarstvo je navelo da je oružje trebalo da ode u Severnu Koreju na popravku i da posle toga bude vraćeno na Kubu, dodajući da se među oružjem nalaze dve protivavionske baterije, devet rastavljenih raketa i dva aviona MIG-21. Svo oružje potiče iz sovjetskog doba i proizvedeno je sredinom prošlog veka, prenosi Rojters.

Panama je juče pozvala istražitelje UN da izvrše inspekciju tereta broda zbog sumnje da prevozi oružje. Brod koji je plovio pod severnokorejskom zastavom zaustavljen je kada je pokušao da uđe u Panamski zaliv.

Panama tvrdi da je švercovana municija bila sakrivena ispod nekoliko hiljada vreća šećera, prenosi AFP.

Ako je pošiljka sadržala komponente za rakete, to predstavlja kršenje zabrane UN na isporučivanje većine vrsta oružja Severnoj Koreji, kao i iz te zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track