Belgijski tron: Albert Drugi abdicirao u korist Filipa!
Foto: Rts

Belgijski tron: Albert Drugi abdicirao u korist Filipa!

Planeta -
Albert (79) je potpisao akt o abdikaciji pred publikom od oko 250 belgijskih zvaničnika i istaknutih ličnosti i zahvalio im se "zbog svega što su postigli dok je on bio kralj".

Belgijski kralj Albert II abdicirao je danas posle 20 godina u korist sina Filipna koji će za manje od dva sata postati sedmi monarh te evropske zemlje.

Na svečanoj ceremoniji u kraljevskoj palati, Albert (79) je potpisao akt o abdikaciji pred publikom od oko 250 belgijskih zvaničnika i istaknutih ličnosti i zahvalio im se "zbog svega što su postigli dok je on bio kralj".

Belgija će za manje od dva sata dobiti novog kralja kada Filip (53) položi zakletvu pred poslanicima parlamenta koji se nalazi sa druge strane Kraljevskog parka u centru grada, navodi AFP.

Posle toga će kralj Filip i nova kraljica Matilda pozdraviti okupljene građane sa balkona palate. Uslediće vatromet i niz svečanosti kojima će biti obeležen ovaj događaj.

Albert je objavio plan o abdikaciji pre nešto manje od tri nedelje, tako da nije bilo mnogo vremena da se upriliči veliki međunarodni događaj i na krunisanju se ne očekuju kraljevske porodice iz drugih zemalja.

Budući da će se abdikacija i uvođenje u tron novog vladara održavaju istog dana kada i proslave povodom belgijskog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti, planirana je i vojna parada.

Filipu narednih meseci predstoji težak zadatak. Podeljenu naciju u junu 2014. čekaju izbori u jeku sve intenzivnijih zahteva za veću autonomiju šest miliona Flamanaca koji govore holandski i 4,5 miliona Belgijanaca koji govore fancuski. Zato bi uloga monarhije mogla biti još više umanjena.

Posle prethodnih izbora 2010, vlada je formirana tek posle 541 dana zbog prepiranja oko toga koliko još vlasti treba da bude oduzeto centralnim vlastima u korist posebnih jezičkih grupa.

Za razliku od njegovih pet prethodnika, Albert je pokušao da izbegne politiku koliko god je to bilo moguće, a očekuje se da će i Filip tako postupati, navodi AP.

Filip se protekle dve decenije pripremao da predvodi spoljnjotrgovinske delegacije. On i Matilda imaju četvoro dece.

Albert II je prvi belgijski vladar koji svojevoljno napušta presto. On je početkom jula objavio da će, iz zdravstvenih razloga, abdicirati u korist sina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track