SA OSAM BOMBAŠ SAMOUBICA: Talibani koriste decu!

Strahote

SA OSAM BOMBAŠ SAMOUBICA: Talibani koriste decu!

Planeta -
Mali Avganistanac Nijaz, koji je u ratu izgubio oba roditelja, ispričao da je imao samo osam godina kad su mu islamski fundamentalisti obećali novac kako bi ga ubedili da se bori za njihove ciljeve

KABUL - Deca koja ne znaju za bolje.Talibani u Avganistanu regrutuju decu staru samo osam godina da postanu bombaši-samoubice i da postavljaju smrtonosne naprave pored puteva, iako njihovi predstavnici stalno negiraju da se mališani koriste kao borci. Ekstremisti najčešće nalaze izgladnelu decu, siročiće i beskućnike, a podmićuju ih slatkišima i sitnišem.Mali Avganistanac Nijaz, koji je u ratu izgubio oba roditelja, ispričao je za britanski Kanal 4 da je imao samo osam godina kad su mu islamski fundamentalisti obećali novac kako bi ga ubedili da se bori za njihove ciljeve. Dečak je čuvao stado ovaca svog oca kad su međunarodne snage bombardovale njegovo selo, a u napadu je ostao bez porodice.- Talibani su se krili u našoj kući kad je doleteo helikopter i bombardovao nas. Otac je pogođen u srce i glavu, a majka u grudi. Oboje su umrli, tako da sam ostao sam - priča Nijaz.Odmah nakon napada, talibani su ušli u selo i kidnapovali Nijaza. Odveli su ga u obližnje mesto, gde su ga naučili kako se rukuje oružjem i kako se prave bombe. Podmitili su ga slatkišima, a kad su mu dali opasač s eksplozivom, isprva je bio oduševljen.- Naterali su me da ga probam. Kad sam zakačio eksploziv za svoje telo, ponudili su mi 60 penija. Rekli su mi da se raznesem na određenom mestu. Pitao sam ih šta će mi pare kad ću poginuti, a oni su me ohrabrivali da ću, ako se raznesem, otići u raj - priča Nijaz.Uspeo je da pobegne i da se preda policiji. Sad ima deset godina i živi u sirotištu u gradu Laškar Gah.Međutim, mnogo dece nije imalo sreće kao Nijaz. U zatvorima u Helmandu i Gazniju nalazi se 224 dece, koju su vlasti uhapsile jer su planirali da izvedu samoubilačke napade.

Hiljade malih ubicaTalibani su, prema rečima poznavaoca prilika u Avganistanu, regrutovali hiljade dece i istrenirali ih da postanu bombaši-samoubice. Za dečake od 13 godina potpuno je uobičajeno da nose oružje. Budući da je manje od deset odsto populacije obrazovano, ta deca ne misle svojom glavom, znaju jedino ono što im pričaju u džamijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track