Najnovije vesti

RAZBIJENA BLOKADA: Bugarski ministri i poslanici oslobođeni iz parlamenta!
Foto: Reuters

Policija prekinula opsadu

RAZBIJENA BLOKADA: Bugarski ministri i poslanici oslobođeni iz parlamenta!

Planeta
Bugarski parlamentarci, ali i članovi vlade bili su zarobljeni u Sobranju više od 8 sati. U sukobu sa demonstrantima 22 povređenih

SOFIJA - Interventna policija je u Sofiji rano jutros razbila blokadu ispred zgrade parlamenta, koju su sproveli demonstranti, i na sigurno izvela više od 100 ministara, parlamentaraca i novinara koji su bili zarobljeni unutra više od osam sati.

Policajci sa štitovima su oko tri sata ujutro uspeli da razbiju grupu anti-vladinih demonstranata i navedu ih na povlačenje, kao i da formiraju kordon koji je sprečio svaki pristup zgradi Parlamenta u centru Sofije, prenela je agencija AFP.

Predstavnici medija koji su bili zarobljeni u parlamentu su potvrdili da su prvo iz zgrade izvedena tri ministra, ekonomije, finansija i rada, kao i drugi parlamentarci iz vladajuće Socijalističke partije, a zatim i njihovi partneri iz stranke turske manjine, MRF.

Zgrada je u potpunosti ispražnjena do pet sati ujutro, kad je teška mašinerija počela da uklanja barikade koje su postavili demonstranti, a što su ustvari bile klupe iz parkova, kontejneri za smeće i kamene ploče sa pločnika.

Sinoćnji pokušaj policije da oslobodi zarobljene političare je rezultovao sukobima između policajaca i oko 2.000 demonstranata, u kojima je povređeno ukupno najmanje 22 ljudi.

Bugarski predsednik Rosen Plevneliev apelovao je sinoć na smirivanje situacije i da se izbegnu provokacije. "Apelujem na demonstrante da održe protest onakav kakav je bio do sada i na način koji je impresionirao Evropu - miran, civilizovan i sa ciljem da se dostignu vrednosti demokratskog društva", naveo je Plevneliev u saopštenju.

Demonstranti su se juče 40. dan zaredom okupili u centru Sofije u znak protesta zbog korupcije i siromaštva, pozivajući vladu premijera Plamena Orešarskog predvođenu socijalistima, da podnese ostavku.

U međuvremenu su pristalice vlade održale kontramiting kod Nacionalne palate kulture, a najavili su da će se 25. jula okupiti ispred nemačke ambasade, a 26. kod američke.

Bugarska je dobila novu vladu posle prevremenih izbora koji su održani 12. maja, nakon što je prethodni kabinet podneo ostavku usred protesta protiv oštrih mera štednje.

Postavljanje kontroverznog medijskog magnata Deljana Peevskog na čelo nacionalne bezbednosne agencije razgnevilo je javnost i dovelo do protesta, koji se od 14. juna svakodnevno organizuju.

Odluka o imenovanju Peevskog je odmah poništena, ali demonstranti i dalje optužuju vladu da je iskorumpirana i traže da podnese ostavku.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...