RASIZAM: Crna italijanska ministarka gađana bananom!
Foto: BETA

Oštre reakcije

RASIZAM: Crna italijanska ministarka gađana bananom!

Planeta -
Ministarka za imigraciju Čečile Kjenge držala je govor na mitingu Demokratske partije kada je napoznata osoba u njenom pravcu bacila bananu

RIM - Poslednji rasistički napad na prvu crnu italijansku ministarklu Čečile Kašetu Kjenge, koja je tokom svog mitinga gađana bananom, izazavao je danas oštre reakcije među političarima. Ministarka za imigraciju Čečile Kjenge, držala je govor na mitingu Demokratske partije (PD), kada je napoznata osoba u njenom pravcu bacila bananu i, iako je promašila, izazvala reakcije oštrog negodovanja širom zemlje.

Šokantni slučajevi vređanja Kjenge, italijanske državljanke rođene u Demokratskoj Republici Kongo, postajali su sve češći, dok nisu kulminirali početkom meseca, kada ju je jedan član antiimigracione stranke Lige za sever, uporedio s orangutanom. Kjenge, koja nije nasela na provokacije niti nazvala Italiju rasističkom zemljom, odmah je reagovala na napad bananom, rekavši da je to "bacanje hrane".

Reakcije na ovaj događaj preplavile su društvene mreže, a podršku Kjenge izrazili su i političari na svojim nalozima na Tviteru, preneo je AFP. "Još jedan sraman napad. Podrška ministarki Kjenge. Hajde da jednostavno ignorišemo budale", napisao je gradonačelnik Rima Đani Alemano.

Ministar za zaštitu životne sredine Andrea Orlando izrazio je "najdublje negodovanje zbog ovog bednog čina", dok je ministarka poljoprivrede Nuncia de Đirolamo napisala: "Kjenge je pokazala da je ironija ponekad najbolje oružje kada se suočite s idiotskim i nasilnim ponašanjem".

Napetost je počela da raste i pre napada bananom, pošto su članovi desničarske organizacije Nova snaga (Forza nuova) na mitingu postavili lutke u prirodnoj veličini, polivene lažnom krvlju. Ova grupa protestovala je zbog kampanje koju je Kjenge pokrenula, da deca rođena u Italiji od roditelje stranaca, mogu lakše da dobuju državljanstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja