SKANDALOZNO: Crnogorci ukinuli srpski u školama!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Diskriminacija Srba u Crnoj Gori

SKANDALOZNO: Crnogorci ukinuli srpski u školama!

Planeta -
Ustavni sud utvrdio da je upotreba srpskog jezika u nastavi suprotna Ustavu i da se njime umanjuje značaj crnogorskog kao jedinog službenog jezika

PODGORICA - Što dalje od Srba, to bolje.Crnogorci su iz svojih škola izbacili srpski jezik. Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da je upotreba srpskog u nastavi protivna Ustavu, kao i da se njegovom upotrebom umanjuje značaj crnogorskog kao jedinog službenog jezika u državi.Ponižavajuća odlukaNaime, izmene Zakona o obrazovanju Skupština Crne Gore usvojila je 2011, za vreme mandata prethodnog premijera Igora Lukšića. Prema tom zakonu bilo je definisano da se nastavni predmet u školama zove crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost. Taj sporazum o jeziku, koji su postigli predstavnici opozicije sa Lukšićem, vodio je ka usvajanju izmena izbornog zakonodavstva, što je bio uslov Evropske komisije da predloži otvaranje pregovora EU sa Crnom Gorom. Međutim, protiv toga pobunila se Matica crnogorska, koja je Ustavnom sudu 2012. podnela žalbu na zakon.- Zakonodavac je upotrebu srpskog jezika uspostavio na način suprotan Ustavu, kako u odnosu na crnogorski jezik kao jedini službeni jezik u Crnoj Gori tako i u odnosu na ostale jezike (bosanski, albanski i hrvatski), koji su takođe u službenoj upotrebi - piše u odluci Ustavnog suda, u kojoj se dodaje da je zakonodavac prekoračio granice svojih ovlašćenja jer je promenio ustavni položaj službenog jezika - crnogorskog.Takva odluka izazvala je brojne negativne reakcije u opoziciji, koja insistira na izjednačavanju statusa srpskog i crnogorskog jezika.Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević ocenio je da je odluka Ustavnog suda suluda, opasna i ponižavajuća. On je podsetio da je politički sporazum o statusu jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore pozdravila Evropska komisija i komesar Štefan File, kao primer prema kojem bi trebalo rešavati osetljiva identitetska pitanja u regionu. Medojević je istakao da će se zalagati za borbu protiv ličnog i nacionalnog ponižavanja Srba u Crnoj Gori i naglasio da su se odlukom suda premijer Milo Đukanović i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić direktno pokazali šta misle o Lukšićevoj vladi.Šovinizam na deluNegativno je reagovao i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je ocenio da odluka Ustavnog suda predstavlja kontinuitet diskriminatorske politike prema Srbima u CG. I Socijalistička napredna partija Srđana Milića osudila je odluku Ustavnog suda. Ta partija je ocenila da sadašnji sastav Ustavnog suda predstavlja poslednju liniju odbrane crnogorskog šovinizma.

Oduvek smo pričali srpskiOdluka Ustavnog suda izazvala je negativne reakcije i među stanovnicima Crne Gore. Na sajtovima tamošnjih medija komentare su ostavljali ljudi ogorčeni zbog ukidanja srpskog jezika.- Mi smo oduvek pričali srpski jezik, čak i ovi što misle da nismo, do pre dve godine nisu znali ni da postoji ovaj novi - piše u komentaru potpisanom sa OK1 na sajtu podgoričkih Vijesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track