UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Kanadska policija izrešetala mladića!
Foto: Youtube

Postupak policije izazvao bes u javnosti

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Kanadska policija izrešetala mladića!

Planeta -
Kanadska policija u Torontu brutalno je ubila tinejdžera Samija Jatima (18) sa čak devet ispaljenih hitaca za samo 13 sekundi

TORONTO - Kanadska policija u Torontu brutalno je ubila tinejdžera Samija Jatima (18) sa čak devet ispaljenih hitaca za samo 13 sekundi.

Incident se dogodio u subotu, a organi reda su usmrtili tinejdžera u tramvaju jer je on u ruci držao nož.

Svirepo ubistvo zabeležio je jedan od prolaznika, a video koji je postavljen na jutjub bio je osnov za proteste protiv policije u drugom po veličini kanadskom gradu.

Na snimku se vidi kako policajci pokušavaju da pregovaraju sa dečakom koji je bio u tramvaju i držao nož. Čuje se kako jedan od policajaca kaže Jatimu da baci nož. Nakon nekoliko trenutaka policajci ulaze u tramvaj. Ubrzo zatim začula su se tri pucnja, a nekoliko trenutaka kasnije još šest. Tinejdžer je podlegao zadobijenim ranama. Ubistvo tinejdžera izazvalo je bes u javnosti zbog prekomerne i nepotrebne upotrebe sile.

Bivši detektiv Mark Mendelson izjavio je da nije teško zaključiti da su policajci upotrebili preteranu silu i da zbog toga treba da odgovaraju.

"Video-snimak ne laže. Pored njega ubistvo je zabeležila i jedna sigurnosna kamera, a pored svega toga postoje i brojni svedoci policijske brutalnosti", rekao je bivši detektiv.

Zbog ubistva tinejdžera u Torontu juče je protestovalo više stotina građana, koji su zahtevali kraj policijskog nasilja i pravdu za Jatima. S druge strane, šef policije u Torontu izjavio je da je pokrenuta istraga, ali da nije pogledao video- snimak. Portparol policije rekao je da je policajac koji je upucao mladića suspendovan.

http://www.youtube.com/watch?v=Pi4In494rAg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track