KATAKLIZMA:  Boston, Majami, Njujork i još 1.700 gradova biće potopljeni!
Foto: Rojters

Naučnici upozoravaju

KATAKLIZMA: Boston, Majami, Njujork i još 1.700 gradova biće potopljeni!

Planeta -
U opasnosti je 25 posto područja Kalifornije, Floride, Lujziane, Njujorka, Severne Karoline i Teksasa, kao i još 1.400 gradova širom sveta

NJUJORK - Boston, Majami, Njujork i još više od 1.700 drugih gradova suočeni su sa rizikom od potapanja zbog sve većeg povećanja nivoa mora i okeana.

Naučni časopis ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ tvrdi da će najmanje 316 američkih gradova jednog dana preplaviti more, a ugroženo je još 1.400 gradova.

Studija ne otkriva period u kome bi se to moglo dogoditi, ali tvrde da je u opasnosti 25 posto područja Kalifornije, Floride, Lujziane, Njujorka, Severne Karoline i Teksasa. Poplavljivanje navedenih područja ne može se zaustaviti, ali se može usporiti smanjivanjem zagađivanja, tvrde naučnici.

Oni predviđaju da će se nivo mora u periodu od deset godina povećavati po 30 centimetara.Tim koji je predvodio naučnik Benjamin Štraus zaključuje kako će nivo mora rasti oko 1,30 metara na svaki stepen Fahrenajta više zbog zagađenja ugljen dioksidom.

Koristeći te podatke, naučnici koji su sprovodili studiju zaključili su kako će se do 2053. godine, na području Majmija, virdžinija Biča,Sakramenta i Džeksonvila, nivo mora povećati za oko 1,20 metara.

“Stotine američkih gradova već su ugrožene poplavljenom budućnosti, a taj se broj brzo povećava. Sve je više gradova ugroženo zbog emisije ugljen dioksida u atmosferi”, rekao je Štraus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track