Najnovije vesti

NARADILI SE: Teksas ostao bez hemikalije za pogubljenja
Foto: BETA AP

Nestašica

NARADILI SE: Teksas ostao bez hemikalije za pogubljenja

Planeta
Druge američke savezne države u kojima smrtna kazna postoji imaju slične probleme već neko vreme, jer se proizvođačima lekova i hemikalija ne sviđa ideja da se njihovi produkti koriste za egzekucije

HANTSVIL - Teksas, američka savezna država koja najrevnosnije izvršava smrtne kazne, uskoro će ostati bez hemikalije uz pomoć koje obavlja pogubljenja.

Teksaški Zavod za krivičnopravne sankcije je saopštio danas da će zalihe pentobarbitala, koji se ubrizgava inekcijom, trajati samo do septembra.

Portparol Zavoda, Džejson Klark (Jason Clark) tvrdi kako zvaničnici proučavaju sve opcije, ali još nisu pronašli alternativu za pentobarbital.

Samo ove godine, u Teksasu je pogubljeno 11 osuđenika na smrt. Poslednji je pogubljen u sredu dva su zakazana za septembar, a najmanje pet bi pred dželata sa inekcijom trebalo da izađu do kraja godine. Nije jasno da li će septembarska pogubljenja biti odložena.

Druge američke savezne države u kojima smrtna kazna postoji imaju slične probleme već neko vreme, jer se proizvođačima lekova i hemikalija ne sviđa ideja da se njihovi produkti koriste za egzekucije.

Teksas je pogubio 503 ljudi od 1976. godine, kada je tamošnji Ustavni sud dozvolio vraćanje te prakse. Virdžinija je druga po broju pogubljenih - likvidirala je 110 osuđenika na smrt.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...