Pentagon oprema Hrvatsku hamerima
Foto: Preent Screen Jutub

SAD pomaže Vojsku Hrvatske

Pentagon oprema Hrvatsku hamerima

Planeta -
U Ministarstvu odbrane Hrvatske izrazili su potrebu za 100 terenskih vozila HUMVEE, 30 oklopnih vozila MRAP u ambulantnoj verziji i 20 lako oklopljenih vozila M-ATV, specijalno projektovanih za patroliranje i izviđanja

ZAGREB - Amerikanci će Hrvatskoj dati više od 150 oklopnih, patrolnih i medicinskih vozila američke proizvodnje. Reč je o vozilima koja su američke jedinice koristile u Iraku, a Pentagon će ih besplatno ponuditi svojim saveznicima.

U Ministarstvu odbrane Hrvatske izrazili su potrebu za 100 terenskih vozila HUMVEE, 30 oklopnih vozila MRAP u ambulantnoj verziji i 20 lako oklopljenih vozila M-ATV, specijalno projektovanih za patroliranje i izviđanja.

Pentagon nudi Hrvatskoj i sisteme koji idu uz njih, od robota do razne komunikacione i protivminske opreme. Vozila su iz sastava kopnene vojske SAD i Marinskog korpusa koji su stacionirani u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru i američkoj saveznoj državi Arizoni.

Ukupno dve hiljade vozil. Jedan veći kontingent vozila u Arizoni praktično je spreman za transport u Hrvatsku. Samo se čeka konačna odluka Ministarstva odbrane.

Pentagon ponudio Hrvatskoj i nekoliko novih brzih patrolnih brodova koji su građeni za američku Obalnu stražu. Vozila i brodovi koji se stavljaju Hrvatskoj na raspolaganje vredni su više od 150 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track