NEVIĐENO: Bebu u životu održava vijagra!

Britanski dečak ne može bez tableta za potenciju

NEVIĐENO: Bebu u životu održava vijagra!

Planeta -
Rouben Pakston, star pet meseci, kojem se stomak razvio u grudima, četiri puta dnevno pije plave tablete da bi pluća mogla da mu rade

LONDON - Neobična terapija.Malog Britanca Roubena Pakstona, koji je star samo pet meseci, u životu održavaju pilule „vijagre“. Dečak je rođen s teškim zdravstvenim problemima, koje ima samo 2.500 beba u svetu, a plave pilule pomažu da mu pluća funkcionišu.Rupa u srcuBebi su se stomak, creva i deo jetre razvili unutar grudnog koša, ne ostavljajući mesta da se na tom mestu razviju pluća. Na srcu ima rupu, a organi su ga izgurali na pogrešnu stranu, te mališan ima problema s krvotokom, odnosno zakržljala pluća mu se ne snabdevaju krvlju kako bi trebalo. Samo četiri dana posle rođenja, Roubena su lekari operisali čak sedam sati pokušavajući da mu vrate organe na mesto. Nakon toga proveo je tri meseca u bolnici, a deo tog vremena bio je priključen na aparate za veštačko disanje.Sada je mali Rouben kod kuće sa majkom Don (33), ocem Darenom (34) i sestrom Melisom (3) i preživljava zahvaljujući pilulama za potenciju.- Rouben trpi veliki pritisak u plućima, a „vijagra“ pomaže da se njegovi krvni sudovi rašire toliko da krv može bolje da dođe do njih. Tablete pije četiri puta dnevno. Da ih ne uzima, pluća mu ne bi funkcionisala kako treba, a ostatak tela ne bi mu se snabdevao kiseonikom - priča Roubenova majka Don.Mal izgledi da preživiOna je saznala da njen sin ima rupu u zidu stomaka još u 20 nedelji trudnoće. Do kraja trudnoće na svake četiri nedelje je odlazila kod lekara kako bi pratila stanje bebe. Stručnjaci su joj rekli da dete ima male šanse da preživi jer polovina beba sa takvim problemima umre i pre nego što se rodi. Međutim, Rouben se rodio 1. marta ove godine, nedelju dana pre zakazanog termina, a bio je težak 2,9 kilograma. Iako je sada mnogo manji nego deca njegovog uzrasta, Don veruje da će se njen sin oporaviti.- U početku je pio čak osam lekova. Međutim, sada uzima samo „vijagru“, dva leka protiv zgrušavanja krvi i dodatak gvožđa da bi mu se kiseonik bolje prenosio po organizmu. I dalje ga hranimo na cevčicu dok spava, ali je to zbog toga što želimo da brže napreduje. Odlazimo redovno na kontrole i zbog rupe u njegovom srcu - kaže Don i dodaje da se stanje njenog sina svakim danom popravlja.

Oporavak... Ruben je sad bolje
Oporavak... Ruben je sad bolje

Srećna porodicaRoubenova majka Don Pakston kaže da uprkos lošim prognozama lekara nikad nije sumnjala da će sina dovesti kući.- On je sada centar našeg sveta. Sestra Melisa ga obožava i često se igra s njim. Iako je različit od ostale dece, mi to ne osećamo - kaže Don.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja