PANIKA: Stranci beže glavom bez obzira iz Jemena!
Foto: Reuter

Sprema se najveći napad od 11. septembra

PANIKA: Stranci beže glavom bez obzira iz Jemena!

Planeta -
SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i Norveška naredile evakuaciju svojih građana i diplomata iz bliskoistočne zemlje; Al Kaida planira napade na diplomatske misije do kraja praznika Ramazana

SANA - Velika pretnja terorista.Amerika, Britanija, Francuska, Nemačka i Norveška naredile su evakuaciju svojih državljana i diplomatskog osoblja iz Jemena zbog opasnosti od napada terorističke grupe Al Kaide. Američke specijalne snage stacionirane van njihove države stavljene su u pripravnost u strahu od napada, koji bi mogao da bude najveći od 11. septembra 2001, kad je u Njujorku i Vašingtonu poginulo više od 3.000 ljudi.Napad za kraj meseca postaStejt department naložio je zaposlenima u američkoj ambasadi u Jemenu čije prisustvo tamo nije neophodno da odmah napuste tu zemlju i apelovao je na sve američke državljane da učine isto zbog straha od terorističkih napada krajem ove nedelje, kad se završava muslimanski mesec posta Ramazan.Najnovije upozorenje usledilo je posle zatvaranja 25 američkih diplomatskih predstavništava širom Bliskog istoka i Afrike. Neke od ambasada su ponovo proradile, a do sledeće subote biće zatvorena predstavništva SAD u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.Neke od svojih ambasada u tom regionu zatvorile su i Britanija, Francuska, Nemačka i Norveška, koje su najavile da će povući svoje osoblje iz Jemena.Zatvaranje ambasada počelo je u nedelju kad je Vašington objavio da se iz presretnute komunikacije visokih Al Kaidinih operativaca vidi da spremaju napad. Američki obaveštajci presreli su mejlove koje su razmenjivali vođa Al Kaide Ajman el Zavahiri i vođa terorista na Arabijskom poluostrvu Naser el Vuhajši. El Zavahiri naložio je El Vuhajšiju da izvede napad do kraja nedelje.Na meti su svi strani državljaniAmerički obaveštajni zvaničnik i diplomata na Bliskom istoku izjavio je da je poruka Zavahirija zabeležena pre nekoliko sedmica i prvobitno se mislilo da je usmerena na jemenske mete. Pretnja je zatim proširena na američke i druge zapadne objekte u inostranstvu, a veruje se da bi meta mogla biti neka ambasada, više predstavništava ili neki drugi objekti. Zvaničnici navode da je u pitanju velika zavera u završnoj fazi.

Detaljne kontrole... Vojni punktovi na svakom ćošku u Sani
Detaljne kontrole... Vojni punktovi na svakom ćošku u Sani

Vođa Al Kaide Ajman el Zavahiri naredio napad do kraja nedelje
Vođa Al Kaide Ajman el Zavahiri naredio napad do kraja nedelje

Bombaše pune eksplozivom!Obaveštajni izvori sa Zapada navode da bi teroristi za planirani napad na diplomatska predstavništva mogli da iskoriste bombaše-samoubice, kojima je hirurški ugrađen eksploziv u telo. Eksplozivne materije tako skoro i da ne mogu da se otkriju detektorima na bilo kojem vojnom punktu, ali ni skenerima na aerodromima.Za ubacivanje u ljudsko telo teroristi najčešće koriste pentrit, odnosno PETN (Pentaerythritol tetranitrat). To je vrlo jak eksploziv s velikom brzinom detonacije. Koristi se uglavnom za punjenje nagaznih mina i detonatora.Eksploziv u ljudska tela ugrađuju hirurzi, a s obzirom na to da se radi o vrlo osetljivoj supstanci, veruje se da su u pitanju veoma spretni lekari jer je tehnika veoma komplikovana. Zapadni obaveštajci već izvesno vreme imaju podatke da desetine takvih hirurga rade za Al Kaidu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja