RAT ZBOG OLUJE: Hrvatski meteorolozi se uzajamno optužuju za širenje panike
Foto: Fonet

Ko je slagao?

RAT ZBOG OLUJE: Hrvatski meteorolozi se uzajamno optužuju za širenje panike

Planeta -
Direktor DHZ Ivan Čačić nazvao je članove Udruženja "Crometeo" nadrimeteorolozima i okrivio ih za paniku koja je nastala kada su se najavljivali veliku oluju koje nije bilo

ZAGREB - Posle izostanka nevremena u Hrvatskoj, tamošnji meteorolozi ušli su u pravi verbalni rat oko toga ko ga je najavio i ko je kriv za paniku.

Sredinom prošle nedelje, hrvatski mediji preneli su najavu meteorologa da se za vikend sprema nezapamćeno nevreme.

U Zagrebu su čak uvedene posebne mere, organizovano je sklanjanje automobila građana u podzemne parkinge tržnih centara kako ne bi bili oštećeni ako padne grad, a građani su upozoravani kako da se ponašanju. Nako što je nevreme izostalo, direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić nazvao je članove Udruženja "Crometeo" nadrimeteorolozima i okrivio ih za paniku koja je nastala kada su se najavljivali veliku oluju koje nije bilo. "Pogrešno je prenesena informacija DHMZ-a. Problem je u tome što mediji daju prostor "Crometeu", a oni su samo zaljubljenici u meteorologiju. Bilo je to lažno alarmiranje nadrimeteorologa. Ovo je dobra prilika da se stane na kraj nadristruci", rekao je Čačić. Čačić je još dodao i da u ozbiljnim zemljama samo ovlašćene institucije mogu izdavati upozorenja i da u Južnoafričkoj Republici ide u zatvor svako ko neovlašćeno daje upozorenja. Udruženje "Crometeo" oštro je osudilo ovu izjavu. "Direktor DHMZ-a nas je oklevetao, a time i ponizio sve meteorologe entuzijaste u Hrvatskoj. Svojom izjavom Čačić je omalovažio naš mukotrpan i privržen rad čiji je cilj razvoj hrvatske meteorologije.", odgvorio je "Crometeo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track