Najnovije vesti

Juriš morsijevaca na vladinu zgradu
Foto: Reuters

Krvoproliće u Kairu

Juriš morsijevaca na vladinu zgradu

Planeta
Mnogi demonstranti u Aleksandriji nose slike Morsija, koji je svrgnut s vlasti 3. jula nakon uličnih protesta

KAIRO - Nekoliko stotina pristalica islamističkog pokreta Muslimanska braća upali su u zgradu državne uprave u Kairu i zapalili vatru na njenom ulazu.

Juriš je, kako navode televizija i očevici, izveden uprkos bezbednosnim snagama.

Stotine islamista protestuju danas i u Aleksandriji zbog nasilja vojske nad demonstrantima u kom je juče, prema najnovijim zvaničnim podacima, ubijeno 525 ljudi.

U drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji, islamisti su organizovali protestnu šetnju.

"Vratićemo se zbog naših mučenika", uzvikuju demonstranti, pominjući žrtve jučerašnjeg nasilja koje je nastalo pošto je vojska nasilno razbila protestne kampove u Kairu, čiji učesnici traže povratak svrgnutog predsednika Mohameda Morsija na vlast.

Mnogi demonstranti u Aleksandriji nose slike Morsija, koji je svrgnut s vlasti 3. jula nakon uličnih protesta.

Egipatski islamistički pokret Muslimanska braća ranije je saopštio da će srušiti "vojni udar" u zemlji i da će nastaviti mirne proteste, a za danas su planirana nova okupljanja.

"Marševi su planirani za ovo popodne, od džamije Al-Iman, u znak protesta zbog stradalih", stoji, između ostalog, u saopštenju Muslimanske braće.

U međuvremenu, egipatske sudske vlasti produžile su pritvor Morsiju za još 30 dana.

U međuvremenu, jutros je saopšten najnoviji zvanični bilans jučerašnjeg rasturanja kampova pristalica nasilno svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija, po kom je 525 osoba poginulo

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...