KRAJ DRAME:  Uhapšen otmičar psihopata, oslobođeni taoci!

Uspešna akcija nemačke policije

KRAJ DRAME: Uhapšen otmičar psihopata, oslobođeni taoci!

Planeta -
Za otmičara, mladog, psihički bolesnog i, izgleda, siromašnog, kaže se da je zbog nanošenja telesnih povreda i pretnji već bio poznat policiji, od koje, zapravo, nije ni tražio konkretne zahteve

INGOLŠTAT - Talačka drama u Ingolštatu, zbog koje je danas kancelar Angela Merkel otkazala posetu tom gradu, okončana je bez krvi, sa lakšim povredama otmičara, koji je od jutros držao prvo četiri, potom dve osobe, među kojima i pomoćnika gradonačelnika Sepa Mislbeka.

Prema informacijama medija sa lica mesta, neposredno pre okončanja drame, čula su se četiri pucnja iz pravca stare gradske većnice, u kojoj se "ušančio" 24-godišnji otmičar, psihijatrijski pacijent. Pripadnici specijalnih snaga su upotrebili vatreno oružje i ranili kidnapera u rame i u ruku.

Dvadesetčetvorogodišnjak koji je optužen za otmicu pobegao je iz gradske psihijatrijske klinike Danvijus, gde je prinudno smešten nakon što je pre mesec dana osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 20 meseci, zbog toga što je uhodio i progonio jednu službenicu Gradske većnice.

Ova otmica, koja je ceo dan okupirala pažnju nemačke javnosti, prema rečima bavarskog ministra unutrašnjih poslova Joahima Hermana, nije imala nikakve veze sa posetom kancelara Merkelove Ingolštatu.

Talačku dramu je rešilo, bez krvi, oko 200 nemačkih pollicajaca koji su ceo dan bili angažovani u ovom gradu auto-industrije.

Za otmičara, mladog, psihički bolesnog i, izgleda, siromašnog, kaže se da je zbog nanošenja telesnih povreda i pretnji već bio poznat policiji, od koje, zapravo, nije ni tražio konkretne zahteve.

"On je želeo da anuliramo jednu odluku", kažu u gradskoj vladi, navodeći da se tačno ni ne zna o kojoj je odluci reč, osim, možda o tome da je imao zabranu ulaska u većnicu, gde je jednu službenicu, koja je i bila među taocima, progonio i pratio.

Otmičar je od policije tražio i hranu i tablete.

O kakvim je tabletama reč i protiv koje bolesti, policija nije saopštila, a kada je reč o hrani, on je, prema sopstvenoj želji, dobio "doner" - turski specijalitet od mesa i povrća u lepinji, ali i cigarete.

Do poslednjeg momenta je policija navodila da su zahtevi otmičara potpuno nejasni.

Drama otmičara i otetih počela je jutros oko devet sati. Prvobitno je bilo četvoro otetih, ali je otmičar tokom dana pustio dve osobe.

"Bio sam u svom birou kada mi je sekretarica rekla da se dogodila otmica. Onda smo napustili zgradu...", prenose mediji izjavu prvog gradonačelnika Alfreda Lemana.

Nemačka je osetljiva na ovakve situacije, koje se mogu pretvoriti u krvoproliće, naročito od masakra u gimnaziji Gutenberg u Erfurtu koji je počinio bivši đak te škole, kada je ubio 16 osoba - đaka, nastavnika, sekrataricu i policijaca.

http://www.youtube.com/watch?v=qEKaC5qjUpU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track