Francuska: Silom na Siriju ako treba
Foto: Reuter

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijis

Francuska: Silom na Siriju ako treba

Planeta -
Međunarodna zajednica će morati da primeni silu u Siriji, ali nema govora o tome da će na teren poslati vojne trupe, rekao je Loran Fabijas

PARIZ - Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijis izjavio je da će međunarodna zajednica morati da reaguje silom ako se navodi sirijske opozicije da je vojska sirijskog predsednika Bašara Asada izvršila masovni napad hemijskim oružjem na civile pokažu tačnim.

On je u intervjuu francuskoj televiziji BFM rekao: “Međunarodna zajednica će morati da primeni silu u Siriji, ali nema govora o tome da će na teren poslati vojne trupe”. Fabijis je dodao da, s obzirom na to da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije mogao da donese odluku o tome da preduzme konkretne mere u vezi Sirije, moraće da budu donesene odluke “na neki drugi način”. Sirijska opozicija optužila je juče režim Bašara Asada da je njegova vojska upotrebila hemijsko oružje u napadu na pobunjenike, dok Damask odgovara da je reč o lažnim optužbama. Sirijski aktivisti optužuju sirijsku vojsku da je upotrebila rakete sa otrovnim bojevim glavama juče tokom intenzivnog bombardovanja pobunjeničkih područja u okolini Damaska, u oblasti Guta, navodeći da je ubijeno čak do 1.300 ljudi, među kojima ima i dece. Savet bezbednosti UN saopštio je sinoć, nakon hitnog sastanka o situaciji u Siriji, da je neophodno pojasniti izveštaje o navodnom napadu hemijskim oružjem na predgrađa Damaska, ali nije zatražio sprovođenje istrage u koji bi učestvovali istražitelji UN koji se trenutno nalaze u Siriji. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su među 35 država koje su zatražile da istražitelj UN Ake Selstrom, čiji se tim trenutno nalazi u Siriji, istraži ovaj incident što je pre moguće. Diplomate UN su, međutim, rekle da su se Rusija i Kina usprotivile formulaciji kojom bi se zahtevala istraga UN, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track