Statua Male sirene u Kopenhagenu napunila 100 godina

Jubilej

Statua Male sirene u Kopenhagenu napunila 100 godina

Planeta -
Statua sirene je svašta doživela za 100 godina, kradena joj je glava, lomljena joj je ruka, prskana je bojom, bacana je i u more, stavljana joj je burka 2004. godine u znak protesta protiv kandidature Turske za članstvo u Evropskoj uniji

KOPENHAGEN - Čuvena statua Male sirene u Kopenhagenu proslavila je danas 100. rođendan pred ogromnim brojem dece i odraslih, što je pokazalo koliki i dalje ostavlja utisak priča Hansa Kristijana Andersena koju ona prikazuje.

To delo od bronze postavljeno je na steni u kopenhaškom zalivu 23. avgusta 1913. godine.

Visoka 1,25 metra, ona je postala simbol grada, pa čak i zemlje, kao što je Ajfelova kula u Francuskoj ili Kip slobode u SAD.

U priči koju je Anderson objavio 1837. godine, sirena se zaljubljuje u princa koga spasava od davljenja.

Da bi mogla da živi sa njim, ona mora da se preobrazi u devojku u zamenu za jezik, ali na kraju princ ženi princezu, umesto neme devojke.

Kopenhagen je planirao spektakl sa 100 plivačica obučenih kao sirene koje bi trebalo da formiraju broj 100, preneli su francuski mediji.

Statua sirene je svašta doživela za 100 godina, kradena joj je glava, lomljena joj je ruka, prskana je bojom, bacana je i u more, stavljana joj je burka 2004. godine u znak protesta protiv kandidature Turske za članstvo u Evropskoj uniji, a Kopenhagen je napustila samo jednom, 2010. godine, da bi bila izložena u danskom paviljonu na Svetskoj izložbi u Šangaju.

Na video materijalu možete poglredati proslavu 94. rođendana Male sirene

http://www.youtube.com/watch?v=ZIGauJmVpgk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track