PRIPREME ZA RAT: Pobunjenici u Siriji dobili 400 tona oružja!

Zemlje Persijskog zaliva naoružavaju El Asadove protivnike

PRIPREME ZA RAT: Pobunjenici u Siriji dobili 400 tona oružja!

Planeta -
Borci protiv režima u Damasku dobili 20 kamiona s naoružanjem, dok se SAD spremaju za intervenciju

DAMASK - Tenzije sve veće.Dok Amerika i zapadne zemlje razmišljaju o početku vojne intervencije u Siriji, pobunjenici u toj državi dobili su oko 400 tona oružja kao podršku u borbi protiv režima predsednika Bašara el Asada, čije trupe optužuju za upotrebu hemijskog oružja. Pošiljka, koju su finansirale zemlje u Persijskom zalivu, poslata je iz turske provincije Hataj i jedna je od najvećih koje su stigle pobunjenicima od početka rata u Siriji pre više od dve godine.Obama još razmišlja- Dvadeset kamiona s prikolicama prešlo je iz Turske i sad se raspoređuju u skladišta oružja za nekoliko brigada širom severa - rekao je pobunjenik Mohamad Salam.Neimenovani zvaničnik Vrhovnog vojnog saveta, grupe koja okuplja pobunjeničke jedinice, potvrdio je tu pošiljku, ističući da su isporuke oružja veće otkako je izveden napad hemijskim oružjem na predgrađa Damaska, kada je poginulo 1.300 ljudi.U međuvremenu su SAD razmestile svoju pomorsku flotu na Mediteranu bliže Siriji, te je, prema rečima američkog sekretara za odbranu Čaka Hejgela, sve spremno za vojnu operaciju ukoliko tako odluči predsednik Barak Obama. On, međutim, ne želi da pokrene nikakvu akciju dok se tačno ne utvrdi da li je korišćeno hemijsko oružje i ko ga je upotrebio. Prema rečima neimenovanog američkog obaveštajca, Pentagon već ima dokaze da je El Asadova vojska iskoristila hemijsko oružje. Ipak, Obama će morati dobro da razmisli da li će otpočeti vojnu intervenciju u Siriji jer je čak 60 odsto Amerikanaca ne odobrava, dok je podržava samo devet odsto.Uz SAD su stale Britanija, Francuska i Izrael, dok su protiv međunarodne intervencije Rusija, Kina i Iran.Sukob u regionuS druge strane, sirijski ministar informisanja Omran el Zubi upozorio je da bi napad SAD na Siriju mogao da izazove još više nasilja u regionu.- To bi na prvom mestu izazvalo vatrenu loptu koja bi sagorela ne samo Siriju već i ceo Bliski istok - kazao je Zubi.On je ponovio stanovište sirijskog režima da su za napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska odgovorni pobunjenici i da vlada za to ima dokaze.

UN istražuje napad na damaskSirija je ekspertskom timu UN odobrila pristup mestu na kojem je navodno izveden napad hemijskim oružjem. To se dogodilo nakon posete predstavnice UN za razoružanje Angele Kane Siriji. Ekspertski tim UN predvodiće Ake Selstrom, a oni će danas posetiti mesto incidenta. Amerikanci smatraju da je odgovor sirijske vlade došao prekasno.

Aleksej Puškov: Obama će postati Bušov klonPredsednik Odbora za spoljnu politiku Ruske dume Aleksej Puškov smatra da američki predsednik Barak Obama vodi SAD ka ratu u Siriji.- Obama nezadrživo ide ka ratu u Siriji, kao što je Buš išao ka ratu u Iraku. Kao i u Iraku, taj rat će biti nelegitiman, a Obama će postati Bušov klon - napisao je Puškov na svom Tviter nalogu.

Alaviti će platiti za sve!Al Nusra front, ekstremistička grupa povezana sa Al Kaidom, zapretila je da će se zbog tvrdnji da je režim upotrebio hemijsko oružje osvetiti napadima na sela u kojima žive alaviti, ogranak šiitskog islama kojem pripada sirijski predsednik Bašar el Asad.- Alavitska sela će platiti za svaki projektil s hemijskim agensima koji je pogodio naš narod u Damasku - rekao je vođa grupe Abu Mohamed el Džavlani u audio-poruci na internet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track