Najnovije vesti

Del Ponteova: Hemijsko oružje koristili pobunjenici!

Damask nije upotrebio nervni gas

Del Ponteova: Hemijsko oružje koristili pobunjenici!

Planeta
Glavna istražiteljka UN za Siriju Karla Del Ponte izjavila da su, prema izjavama svedoka, hemijsko oružje najverovatnije upotrebili pobunjenici, a ne Damask

ŠVAJCARSKA - Glavna istražiteljka UN za Siriju Karla Del Ponte izjavila da su, prema izjavama svedoka, hemijsko oružje najverovatnije upotrebili pobunjenici, a ne Damask.

Ona je za švajcarsku televiziju kazala da "postoji snažna i konkretna sumnja, ali još uvek bez nespornog dokaza" da su pobunjenici koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada upotrebili nervni gas, iako su upravo oni optužili režim u Damasku da je upotrebio hemijsko oružje prilikom prošlonedeljnog bombardovanja predgrađa Damaska.

Karla Del Ponte je takođe naglasila da stručnjaci UN, koji borave u Siriji kako bi utvrdili da li je bilo upotrebe hemijskog oružja, još uvek nisu pronašli ni jedan dokaz da su snage sirijske vlade upotrebile takvo oružje, ali je i dodala da je neophodno nastaviti istragu.

"Naši istražitelji su bili u susednim zemljama gde su razgovarali sa žrtvama i lekarima u poljskim bolnicama. Prema njihovim iskazima postoji snažna, konkretna sumnja, ali još uvek bez neporecivog dokaza da je upotrebljen sarin, što se može zaključiti iz načina prema kojem su žrtve lečene", kazala je Del Ponte za švajcarsku televiziju.

Podsetimo, ovih dana retorika oko Sirije se veoma zaoštrila, nakon što su pobunjenici optužili Asada i njegov režim da su na civile u predgrađu Damaska prošle sedmice bacili bombe sa "hemijskim punjenjem", odnosno nervni gas. Iako je zvanični Damask više puta negirao takve navode, pobunjenici trvde da je od hemijskog oružja tog dana stradalo preko 1.000 ljudi.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...