POBEĐUJE HIDROCEFALIJU: Prvi osmeh male Indijke
Foto: Dejli Mejl

Malom borcu bolje

POBEĐUJE HIDROCEFALIJU: Prvi osmeh male Indijke

Planeta -
Mala Runa, koja sada ima 15 meseci, od rođenja svakodnevno živi u stravičnim bolovima jer joj je zbog 10 litara nakupljene tečnosti u mozgu glava bila triput veća glave prosečne bebe

NJU DELHI - Lekari su majci Rune Begum na dan njenog rođenja rekli da joj ćerkica neće poživeti dugo, ali na sreću hrabra bebica iz Indije rođeni je borac koji zasad uspešno bije bitku sa teškim oblikom hidrocefalije.

Posle života u bedi, nemaštini i borbi sa teškom bolešću, zahvaljujući norveškim studentima Jonasu i Nataliji koji su za ovu bebicu pokrenuli onlajn akciju sakupljanja novca, malecka je operisana i zasad se uspešno oporavlja.

Petnaestomesečna beba koja od rođenja svakodnevno živi u stravičnim bolovima - zbog 10 litara nakupljene tečnosti u mozgu glava joj je triput veća od glave bebice njenog uzrasta - sada kada su otoci konačno malo spali može da otvori okice i guče.

Iako joj je glava i dalje bolna i preteška zbog hidrocefalije i još ne može sama da je podigne, mala Runa sada ipak može makar malo da je pomera levo-desno.

Malecka je, kažu njene, komšije posle operacije prosto procvrkutala, guče i zainteresovano gleda sve oko sebe jer dosad zbog otoka nije mogla ni oči da otvori. Njeni roditelji, koji su izuzetno mladi, kažu da mala Runa počinje da se igra i da izuzetno uživa u tome.

Obim njene glave bio je čak 94 centimetra što je triput više od obima glave prosečne bebe. Njeni roditelji Abdul i Fatima sada su presrećni i kažu da je njihova devojčica jedna prelepa i srećna beba. Zahvalni su svim ljudima koji su im pomogli, a sada je sve na lekarima koji se nadaju Runinom potpunom oporavku. Hirurzi kažu da su već osmislili strategiju za dreniranje tečnosti iz njenog mozga.

http://www.youtube.com/watch?v=lyBR8o3oa1s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track