UPROPASTIO INTERVENCIJU: Obama uz Olanda tešio Kamerona
Foto: Rojter

Vašington i Pariz za London protiv

UPROPASTIO INTERVENCIJU: Obama uz Olanda tešio Kamerona

Planeta -
Kabinet premijera Dejvida Kamerona objavio je u Londonu da je Obama u telefonskom razgovoru rekao Kameronu da je uveren u "održivost posebnog odnosa" SAD i Velike Britanije, iako je ona odbila da učestvuje u mogućem vojnom napadu na Siriju

PARIZ - Predsednici Francuske i SAD, Fransoa Oland (Francois Hollande) i Barak Obama (Barack Obama) su u petak pozvali međunarodnu zajednicu da pošalje "snažnu poruku" režimu predsednika Sirije Bašara al-Asada da ga smatra "odgovornim" za hemijski masakr 21. avgusta, objavila Jelisejska palata, u Parizu.

"Dva šefa države složila su se da međunarodna zajednica ne može tolerisati upotrebu hemijskog oružja, već mora pozvati sirijski režim na odgovornost i poslati snažnu poruku osude upotrebe hemijskog oružja", objavio je kabinet predsednika Francuska nekoliko sati posle telefonskog razgovora Olanda i Obame.

Istovremeno, u petak uveče, kabinet premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona (David Cameron), objavio je u Londonu da je Obama u telefonskom razgovoru rekao Kameronu da je uveren u "održivost posebnog odnosa" SAD i Velike Britanije, iako je ona odbila da učestvuje u mogućem vojnom napadu na Siriju.

Tokom 15-minutnog telefonskog razgovora u petak uveče, predsednik SAD je "podvukao svoje jako prijateljstvo s premijerom (Velike Britanije) i da ceni snagu, trajnost i dubinu posebnog odnosa dve zemlje", rekao je u saopštenju Kameronov predstavnik za štampu.

"Saglasili su se da će se njihova saradnja na međunarodnim pitanjima nastaviti, i obojica su podvukla svoju posvećenost nalaženju političkog rešenja sukoba u Siriji koje bi okupilo sve strane", rekao je predstavnik.

Parlament u Londonu je u četvrtak odbacio predlog Vlade za vojnu akciju u Siriji.

Dejvid Kameron je objasnio Baraku Obami da je britanska vlada prihvatila taj stav Donjeg doma Parlamenta. "Predsednik Obama je rekao da u potpunosti poštuje stav premijera, i da on (Obama) još nije doneo odluku o američkom odgovoru (na hemijski napad u Siriji)", dodao je predstavnik.

Veto britanskog parlamenta u četvrtak uveče izazvao je zabrinutost u Velikoj Britaniji za budućnost "specijalnih odnosa" Londona i Vašingtona, dok je Pariz sada glavni saveznik SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track