Najnovije vesti

INSPEKTORI NAPUSTILI SIRIJU: Damask čeka napad
Foto: Reuters

Razmatra se ograničena intervencija

INSPEKTORI NAPUSTILI SIRIJU: Damask čeka napad

Planeta
Očekujemo napad u svakom trenutku i spremni smo da odgovorimo bilo kad, poručuju iz državnog vrha Sirije

VAŠINGTON - Nakon što su inspektori UN danas napustili Siriju, a američki predsednik Barak Obama rekao da SAD razmatraju "ograničenu" vojnu intervenciju protiv te zemlje, Damask je poručio da očekuje napad "u svakom trenutku".

"Očekujemo napad u svakom trenutku i spremni smo da odgovorimo bilo kad", rekao je neimenovani bezbednosni zvaničnik za AFP.

Obama je pre toga istakao da nije doneo "konačnu odluku" o vojnim udarima protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada, ali je dao najjasniji signal do sada da je napad neminovan.

SAD su objavile obaveštajni izveštaj u kome je zaključeno da je sirijski režim prošle nedelje izveo napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska u kome je poginulo 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila deca.

"Ova vrsta napada je izazov za svet. Mi ne možemo prihvatiti svet u kome se žene, deca i nevini civili ubijaju gasom", rekao je Obama novinarima u Beloj kući, dodajući da taj napad predstavlja pretnju po američke nacionalne bezbednosne interese.

"Svet ima obavezu da se pobrine da se očuva norma zabrane upotrebe hemijskog oružja", kazao je američki predsednik, kritikujući neuspeh Saveta bezbednosti UN da postigne dogovor o intervenciji.

Obama je dodao da razmatra "širok spektar opcija", ali je odbacio mogućnost slanja američkih vojnika na kopno ili dugotrajne kampanje. "Mi razmatramo mogućnost ograničene intervencije", zaključio je on.

U međuvremenu, stručnjaci UN su jutros napustili Siriju i prešli preko kopnene granice u Liban, pošto su završili istragu o navodnim hemijskim napadima. Oni sada treba da podnesu izveštaj o onome što su utvrdili generalnom sekretaru UN Banu Ki-munu, koji je apelovao na Zapad da dozvoli više vremena da se procene rezultati njihove istrage.

Francuska je podržala američke planove, uz obrazloženje da Asadovom režimu treba poslati "snažnu poruku", dok su britanski poslanici glasali protiv učestvovanja u vojnoj intervenciji, a i drugi bliski američki saveznici su rekli da se neće pridružiti.

Rusija, koja je namoćniji saveznik sirijskog režima, dovodi u pitanje američke obaveštajne podatke o napadu gasom izvršenom 21. avgusta i upozorila je da ne treba izvoditi vojnu intervenciju bez podrške UN, prenosi AFP.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da "višestruki obaveštajni podaci" ukazuju na to da je sirijska vlada izvršila hemijski napad i da je Asad taj koji "donosi konačne odluke".

U međuvremenu je u istočni Mediteran stigao šesti američki ratni brod koji se sada nalazi blizu pet američkih razarača naoružanih krstarećim reaketama koje bi uskoro mogle biti usmerene protiv Sirije u okviru "ograničenog, preciznog" napada, izjavili su američki vojni zvaničnici.

Oni su istakli da je amfibijski brod "US S San Antonio" sa nekoliko stotina američkih marinaca poslat u taj region iz drugog razloga i da ne postoji plan da se marinci pošalju na kopno u okviru eventualne vojne akcije protiv Sirije.

Jedan od zvaničnika je rekao da je dolazak "San Antonija" u Mediteran odavno planiran, ali da zvaničnici smatraju da je mudro da on bude zadržan u istočnom Mediteranu blizu razarača s obzirom na aktuelnu situaciju u Siriji, preneo je Rojters.

"On se tamo nalazi iz predostrožnosti", kazao je zvaničnik. Američka mornarica obično drži tri razarača u Mediteranu, ali sada ima dva dodatna zbog situacije u Siriji. Svaki od pet razarača ima oko 40 ili više raketa "tomahavk", odnosno ukupno oko 200 raketa, kažu vojni zvaničnici.

Anlitičar iz kompanije "Kepital Alfa partners" Bajron Kalan procenjuje da bi za ograničene udare na Siriju bilo potrebno oko 200 do 300 raketa "tomahavk", dok američki vojni zvaničnici tvrde da bi za ograničenu intervenciju bilo dovoljno čak i manje raketa.

Prema podacima UN, više od 100.000 ljudi poginulo je od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011, a dva miliona živi u izbeglištvu, od kojih su polovina deca.

Neki komentatori postavljaju pitanje da li je pametno da Obama uvlači SAD u još jedan sukob posle ratova u Iraku i Avganistanu - naročito kada se zna da među pobunjenicima koji se bore protiv Asadovog režima ima pripadnika Al Kaide.

Neki pripadnici Kongresa su podržali ograničene raketne napade, istovremeno tražeći od administracije transparentnost. Ali prema rezultatima najnovije ankete, 50 odsto Amerikanaca je protiv američke intervencije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...