USTUKNUO: Obama se prepao od Putina
Foto: AP

USTUKNULI Istorijsko povlačenje Sjedinjenih Država

USTUKNUO: Obama se prepao od Putina

Planeta -
Oklevanje Nakon što je ruski lider upozorio svog američkog kolegu da još jednom razmisli o napadu na Siriju, predsednik SAD tražio odobrenje od Kongresa, što nije uobičajeno

VAŠINGTON - Intervencija u Siriji više nije tako izvesna.Američki predsednik Barak Obama ustuknuo je pred pretnjama svog ruskog kolege Vladimira Putina. Istog dana kad je Putin javno upozorio Obamu da još jednom razmisli o pokretanju vojne intervencije u Siriji, predsednik SAD je rešio da za to zatraži odobrenje Kongresa, što je krajnje neuobičajeno. Naime, američki predsednik prema Ustavu ima pravo da započne rat bez pitanja bilo koje institucije u zemlji.Odluka 9. septembraIako je Obama prekjuče konačno odlučio da kazni režim Bašara el Asada za korišćenje hemijskog oružja u građanskom ratu u Siriji, koji traje više od dve godine, on je ipak zatražio od Kongresa da odobri upotrebu vojne sile. Zvanično je Kongresu uputio nacrt rezolucije kojim se odobrava intervencija, a u kojoj se navodi da je Asad u napadu hemijskim oružjem ubio više od 1.000 ljudi 21. avgusta u okolini Damaska. U rezoluciji piše i da je cilj američke vojne akcije da se umanji sposobnost sirijskog režima da upotrebljava takvo oružje. U tom dokumentu se ne precizira početak eventualne vojne akcije, ali budući da Kongres nastavlja rad posle letnje pauze tek 9. septembra, veruje se da ona neće početi pre toga.Međutim, najnoviji Obamin potez na svetskoj sceni protumačen je kao istorijsko povlačenje SAD baš u trenutku kad je Putin poručio američkom predsedniku da ne zaboravi da je dobitnik Nobelove nagrade za mir. Ruski lider je takođe američke dokaze o korišćenju hemijskog oružja u Siriji nazvao besmislenim i insistirao da ih pokažu celom svetu.Treći svetski ratNa osnovu suptilnog upozorenja Moskve i nakon što su SAD ostale bez podrške Britanije i NATO, mnogi analitičari komentarišu da Obama ne želi sam na svojoj savesti da nosi i početak trećeg svetskog rata. Naime, Rusija, najveći sirijski saveznik, poput Amerike i Francuske, nagomilava svoje ratne brodove u Mediteranu. Uz to, Rusija u Siriji ima jednu od najvećih vojnih baza u inostranstvu, koja joj je od velikog strateškog značaja, te se veruje da zvanična Moskva neće samo sedeti i posmatrati vojni napad na Asadov režim, već će u tome i učestvovati. Sukob dve velike sile neminovno bi uveo svet u novi veliki rat.

Britanija snabdevala Asada hemikalijama!Velika Britanija je sve do početka ove godine Siriji prodavala hemijska sredstva koja su korišćena u pripremi hemijske bombe, piše ugledni škotski list Sandej mejl. Prema navodima tog lista, britanska vlada dala je dozvolu da se u Siriju izvozi takav materijal.- Postoje relevantni podaci koju ukazuju na to da Britanija nije obustavila izvoz kalijum-hlorida i natrijum-hlorida u Siriju sve do početka 2013. Navedena jedinjenja koriste se u pripremi hemijskih bombi - naveo je Sandej mejl i dodao da je britansko ministarstvo trgovine izdalo dozvolu za izvoz hemijskih sredstava kompaniji „Vins kejbl“.Navedeni sporazumi o izvozu hemijskih sredstava u Siriju važili su do januara ove godine, kad je Evropska unija donela odluku da uvede rigorozne sankcije protiv Asadovog režima.

Oland čeka stav parlamentaFrancuska, jedina velika sila koja je podržala SAD u pokretanju intervencije u Siriji, navela je da će i ona sačekati stav svog parlamenta. Francuskom predsedniku Fransoa Olandu, kao i Baraku Obami, nije potrebno odobrenje parlamenta da bi pokrenuo rat. Međutim, i Oland je posle oštrih najava da bi međunarodna koalicija na Siriju mogla da krene već 4. septembra rešio da čuje i svoje poslanike.

Keri: Asad koristio sarinAmerički državni sekretar Džon Keri izjavio je da SAD ima dokaze da je u napadu 21. avgusta na Damask vojska Bašara el Asada upotrebila nervni gas sarin.- U uzorcima kose i krvi koji su SAD dostavljeni s mesta na napada pronađen je sarin - rekao je Keri, koji veruje da će Kongres dati Obami podršku za vojnu akciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track