MEDINA OSVETA: Blaža mu ubio mečku, zato mu sad kolje ovce!

Strahuje svaku noć

MEDINA OSVETA: Blaža mu ubio mečku, zato mu sad kolje ovce!

Planeta -
Nakon što sam ubio medvedicu, ostao je meda. Sada mi skoro svaku noć u goste dođe kako bi mi se osvetio za gubitak lepše polovine. Redovno mi odnese po jednu ovcu iz tora, kaže Blažo

GACKO - Iako su retki ljudi koji ustrele medveda, u Hercegovini živi jedini čovek na svetu koji je iz borbe prsa u prsa sa medvedom izašao kao pobednik.

Iako je za Blaža Grkovića (48) iz sela Vrba kod Gacka čuo ceo svet, iako ne postoji društvena mreža na kojoj nema njegove slike, iako ima pregršt obožavatelja i poštovalaca, a postao je čak i zaštitno lice jedne fabrike vode... Blažo kaže da je i dalje običan čovek. Srpski Herkul danas čuva ovce, neprestano vodeći borbu sa medvedima i veruje da je naša sudbina isključivo i samo u božjim rukama.

Događaj koji je bez daha ostavio svetsku javnost dogodio se 24. maja na planini Volujak. Dok je neustrašivi Hercegovac terao jariće, iznenada se iz grmlja pojavio medved i uhvatio ga za nogu. Sekiricom, koju je slučajno poneo, udario je Blažo medveda po glavi, a kada su pali jedan na drugog, počela je krvava borba iz koje je Blažo, na svu sreću, izašao kao pobednik.

- Kada mi je zagrizla ruku, ja sam je iz sve snage udario u potiljak. Više se nije micala. Tada sam izvadio ruku iz njenih čeljusti i pozvao ženinog brata, kome sam, onako sav pogubljen, rekao da zove policiju, umesto Hitne pomoći. Nakon toga, nikoga nisam mogao ni nazvati jer mi se telefon natopio krvlju. Srećom, lekar je ubrzo stigao, kaže ovaj neustrašivi Hercegovac.

O tome da mu se ruka našla u medveđim čeljustima svedoče brojni ožiljci od 43 zuba, koliko se našlo u njegovom telu. Hrabri Hercegovac, inače otac dvoje dece, posle viteškog poduhvata nastavlja svoju borbu sa medvedima.

- Nakon što sam ubio medvedicu, ostao je meda. Sada mi skoro svaku noć u goste dođe kako bi mi se osvetio za gubitak lepše polovine. Redovno mi odnese po jednu ovcu iz tora, kazuje ovaj srpski heroj.Blažo, koji odaje utisak mirnog, povučenog i porodičnog čoveka, iznenada je postao svetski poznat, a njegovo ime se našlo u mnogim britanskim, ruskim, nemačkim, austrijskim, francuskim i švajcarskim medijima.

Kao pravi primer srpskog domaćina, protekle nedelje proglašen je i za zaštitno lice vode “heaven- rajska voda” iz Čajniča. Njemu je ta čast pripala upravo zbog toga što je jedinstven, običan, a toliko hrabar čovek.

Supruga Mirjana, sin Stevan i ćerka Svetlana kažu da su jednako ponosni na glavu kuće, koliko i ceo narod koji je saznao da je Grković učinio nemoguće. Članovi porodice kroz šalu dodaju da su znali da je Blažo hrabar, ali da nisu baš verovali da je snažniji i od medveda.

Žao mu je što je morao da je ubije

Nakon herojskog poduhvata, od lovačkog društva Blažo je na poklon dobio i kožu medvedice koju je ubio.- Lovci su naknadno pronašli medvedicu. Odrali su je i kao trofej mi poklonili kožu. Trenutno za nju pribavljam dokumentaciju kako bih je legalno preparirao, kaže naš sagovornik, dodajući da mu je nakon svega, ipak, veoma žao što je morao da usmrti medveda.

Tek sada shvata šta je preživeo

Prisećajući se kobnog dana, Grković kaže da je tek sada, posle toliko vremena, svestan šta je moglo da mu se dogodi, ali da zahvalnost duguje samo bogu i svecima Ćirilu i Metodiju.

- Nakon što sam izašao iz bolnice, gde sam proveo 21 dan, otišao sam u znak zahvalnosti u manastir Svetih Ćirila i Metodija, u Kolašin. Tamo me je dočekao iguman Joilo, koji mi je dao blagoslov da sve što mi se dogodilo iznesem u javnost, završava Blažo za svoju neobičnu priču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track