ČEKAJU BOMBE: 80 Srba ostalo u Siriji!

Ambasador tvrdi da su svi dobro

ČEKAJU BOMBE: 80 Srba ostalo u Siriji!

Planeta -
Srpski ambasador u Siriji Jovan Vujasinović, koji zbog sirijske krize već godinu dana radi iz Bejruta, uverava da su naši državljani dobro

SIRIJA - Oko 80 građana Srbije ostalo je u ratnoj Siriji uprkos svim upozorenjima da je ta zemlja trenutno najnebezbednija tačka na planeti.

Ipak, srpski ambasador u Siriji Jovan Vujasinović, koji zbog sirijske krize već godinu dana radi iz Bejruta, uverava da su naši državljani dobro pošto postoji prilično redovna komunikacija između njih i ambasade.

"Većina naših građana je napustila Siriju još pre godinu dana, 40 njih je evakuisano početkom avgusta i sada je ostalo 70 naših u Damasku, a pet familija živi u Alepu, Latakiji i drugim gradovima. Uglavnom je reč o našim državljanima u mešovitim brakovima i svi oni i dalje imaju mogućnost da redovnim putem napuste Siriju. Prema našim informacijama, svi su dobro i pomno prate situaciju, kao i mi u Libanu", izjavio je Vujasinović.

On objašnjava da je Ambasada Srbije u komunikaciji i sa svojim državljanima u Libanu, kojih ima 120, kao i sa našom jedinicom od 49 članova, koja je u misiji UN-a stacionirana na jugu te zemlje.

"Iako je sada mirno, napetost je velika. Međutim, svi smo dobro i pratimo razvoj događaja. Slično drugim zemljama, i Srbija je izdala preporuku svojim građanima da ne putuju u Liban. Svi koji su želeli otišli su iz Sirije, a oni koji su ostali i dalje mogu da je napuste", objasnio je naš ambasador u Siriji, koji je, uprkos nedavnom opozivu, ostao na dužnosti.

Zbog gotovo sigurnih bombi na Siriju i očekivane odmazde na Izrael, pojačan oprez je i u našoj ambasadi u Tel Avivu. Kako nam je rekao jedan službenik u ambasadi, ne postoje precizni podaci o broju srpskih državljana u Izraelu, ali se procenjuje da ih ima nekoliko desetina ili nekoliko stotina.

"Još niko ne pominje evakuaciju. Za sada je mirno, ali smo zbog mogućnosti da se napetost prelije i na Izrael pozvali sve naše građane na pojačan oprez. Pozivamo ih da nam se jave kako bismo ih evidentirali i pravovremeno reagovali u slučaju pogoršanja situacije. Za sada se samo pažljivo prati situacija", poručuju iz Ambasade Srbije u Izraelu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track