Najnovije vesti

DŽENTLMEN: Putin utoplio Angelu Merkel
Foto: BN

Samit G20

DŽENTLMEN: Putin utoplio Angelu Merkel

Planeta
Predsednik Rusije je ćebetom ogrnuo nemačku kancelarku, dok su se u društvu premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona čekali da počne predstava pripremljena za goste Samita

SANKT PETERBURG - Predsednik Rusije Vladimir Putin pokazao je tokom Samita G-20 kako i te kako vodi računa o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.Putin je naime u dvorcu Peterhof pred početak predstave "Voda i muzika” u Sankt Peterburgu kao pravi domaćin pokrio nemačku kancelarku ćebetom dok su se u društvu premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona čekali da počne predstava pripremljena za goste Samita G-20 koji se održava na baltičkoj obali Rusije.Strani mediji primećuju da je Putin kao pravi galantni gospodin ćebetom ogrnuo Angelu Mekrel. Potom su uz čaj i konjak posmatrali predstavu, a u dvorcu Peterhof su za večerom nastavili razgovore o gorućim svetskim temama.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU sastaće se danas na dvodnevnom skupu u Vilnjusu kako bi pokušali da pronađu zajednički stav o tome kako da odgovore na navode da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje, što je tema žučnih rasprava i u Sankt Peterburgu, gde se završava samit lidera G20.

Sutra, drugog dana sastanka u Vilnjusu skupu će se pridružiti i državni sekretar SAD Džon Keri, čije je prisustvo u Briselu ocenjeno kao "dragocena prilika za razmenu mišljenja o ključnim pitanjima".

Skupu će prisustvovati i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketin Ešton, koja je ranije najavila da će se pre sastanka sa ministrima spoljnih poslova sastati i sa evropskim ministrima odbrane.

Osim o Siriji, u Vilnjusu će se, kako je najavljeno, razgovarati i o Egiptu i bliskoistočnom mirovnom procesu.Budući da se većina evropskih zemalja protivi vojnoj opciji u Siriji, izuzev Pariza koji je stao uz Vašington, zasad nema izgleda da će dogovor biti postignut ni na ovom skupu, pošto to nije pošlo za rukom ni liderima zemalja G20, koji su juče još jednom potvrdili podeljene stavove oko sirijskog pitanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je u Rusiji rekla da ne veruje da će se postići jedinstven stav, dok je podele dodatno pojačao predsednik EU Herman van Rompej, insistirajući na tome da krizu u Siriji treba rešavati kroz saradnju u okviru UN.

AP ocenjuje da zemlje EU ulaze u energične razgovore o Siriji podeljene kao nikad pre između moralne obaveze zbog upotrebe hemijskog oružja i obaveza prema sporoj i teškoj diplomatiji UN.Vašington tvrdi da ima dokaze koji potkrepljuju tvrdnje sirijske opozicije da iza napada od 21. avgusta u kom je, kako se tvrdi, ubijeno najmanje 1.429 ljudi, uključujući više od 400 dece, stoji sirijski režim, što Damask negira, ističući da odgovornost snose pobunjenici.Godišnji samit lidera najrazvijenijih zemalja sveta prvi put u toku proteklih pet godina, koliko se takav skup održava, nema za glavnu temu ekonomiju, već političku krizu u Siriji.Svetski lideri su u dvorac Peterhof stigli iz Konstantinovskog dvorca u selu Streljna kod "severne ruske prestonice" u dva autobusa, izveštavaju agencije.Dvorac koji je koristila porodica Romanovih izgrađen je početkom 18. veka, a palata je služila kao carska rezidencija do Oktobarske revolucije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...