Obama: Većina veruje SAD Putin: Ne slažem se sa Obamom
Foto: Beta Ap

Sirija i dalje kamen spoticanja

Obama: Većina veruje SAD Putin: Ne slažem se sa Obamom

Planeta -
SAD i Rusija nisu premostile međusobne razlike po pitanju mogućeg vojnog delovanja u Siriji, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin

RUSIJA - SAD i Rusija nisu premostile međusobne razlike po pitanju mogućeg vojnog delovanja u Siriji, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare poslednjeg dana summita G20 u Sankt Peterburgu.

Putin kaže kako bi vojna intervencija destabili Bliski istok te da će biti "kontraproduktivna". Američki predsednik Barak Obama na sumitu je tražio podršku među čelnicima zemalja G20 za američki napad na Siriju, ali kako prenose protivnici američke vojne intervencije daleko nadmašuju broj pristalica.

"Drska upotreba hemijskog oružja Asadovog režima je pretnja svetskom miru. Moj cilj je da održim međunarodno pravilo o zabrani hemijskog oružja. Želim da zabrana bude stvarna", rekao je Obama.

Ali, iako Obama tvrdi da vlada "jednoglasno" mišljenje kako je u Siriji korišćeno hemijsko oružje i da većina lidera prisutnih na samitu smatraju Asadov režim odgovornim, italijanski premijer Enriko Leta sinoć je nakon zajedničke večere svih lidera G20 samita na svom tviter nalogu napisao da je podela oko Sirije potvrđena.

Trenutno, osim SAD, "snažan međunarodni odgovor" na situaciju u Siriji traže Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Španija, Turska i Velika Britanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track