SKANDAL: Slovaci ponavljaju suđenje narko bosu na zahtev Kosova

Šef kosovske mafije Baki Sadiki uslovljava

SKANDAL: Slovaci ponavljaju suđenje narko bosu na zahtev Kosova

Planeta -
To što je slovački sud poštovao uslov države koju mi ne priznajemo, i sa kojom nema ugovor o izručenju, to je apsurd, kazao je Lipšic bivši ministar unutrašnjih poslova Slovačke

BRATISLAVA - Šefu kosovsko-albanske mafije u Slovačkoj, Bakiju Sadikiju, osuđenom na 22 godine zatvora zbog šverca 120 kilograma heroina u Slovačku, sudiće se ponovo jer je to bio uslov Kosova da ga izruči, kazao je portparol Regionalnog suda u Prešovu Mihal Drimak.

Skandal u Slovačkoj je ove sedmice izazvala odluka Regionalnog suda u Prešovu da ukine presudu Sadikiju i vrati proces na početak s obrazloženjem da mu je u odsustvu suđeno za šverc heriona, sakrivenog u pošiljkama jeftine sportske obuće iz Turske, te da ima pravo na novi proces.

Sadiki je iz Slovačke pobegao početkom 2010. godine, neposredno pred policijsku raciju u njegovoj kući i pansionu, a krio se na Kosovu gde je uhapšen u jesen prošle godine, tek uz posredovanjem Euleksa. Krajem decembra 2012. izručen je Slovačkoj na izdržavanje kazne od 22 godine zatvora, na koju je osuđen u odsustvu, pošto se krio u inostranstvu.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Slovačke Danijel Lipšic rekao je da je apsurdno da Slovačka prihvati uslov zemlje koja izručuje, zato što, kako je naglasio, Kosovo nije moglo da postavlja uslove, pošto ga Slovačka ne priznaje kao državu.

"To što je slovački sud poštovao uslov države koju mi ne priznajemo, i sa kojom nema ugovor o izručenju, to je apsurd", kazao je Lipšic. Sadikiju će biti ponovo suđeno po prvobitnoj optužnici. Zadržan je u zatvoru da ne bi ponovo pobegao i sakrio se od slovačke policije i Interpola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track