Klausov manifest: Demokrate u Evropi, probudimo se

Klausov manifest: Demokrate u Evropi, probudimo se

Planeta -
U odgovoru Demokrate u Evropi, probudimo se, Klaus piše i da sadašnja evropska elita pokušava da napravi od EU veliku državu, koja "ubija" istorijske evropske zemlje, a na taj način i demokratiju

PRAG - Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus, koji sebe naziva evrorealistom, odgovorio je na novi pokret levičarskog poslanika u Evropskom parlamentu Danijela Kona Bendita "Evropljani sada", sastavivši manifest pod nazivom "Demokrate u Evropi, probudimo se", u kojem optužuje Brisel da od EU pravi "kotao naroda" po ugledu na nekadašnji Sovjetski Savez.

Klaus je moto Benditovog pokreta "Mladi Evropljani, ujedinite se", nazvao parafrazom poziva "Proleteri svih zemalja, ujedinite se" i upozorio da Evropa sada smatra produbljivanje integracije EU pitanjem života i smrti.

U odgovoru "Demokrate u Evropi, probudimo se", Klaus piše i da sadašnja evropska elita pokušava da napravi od EU veliku državu, koja "ubija" istorijske evropske zemlje, a na taj način i demokratiju.

Prema Klausovom mišljenju, "zeleni radikali" žele da stvore "kotao naroda" po ugledu na nekadašnji Sovjetski Savez, a trenutne vođe Unije svakim svojim korakom približavaju se tom cilju.

Klaus je, takođe, pozvao demokrate Evrope da se suprotstave pokretu "Evropljani sada" i dubokoj integraciji EU u pojedinačnim državama i institucijama.

U manifestu objavljenom na sajtu instituta "Vaclav Klaus", bivši češki predsednik piše i da demokrate u evropskim zemljama ne smeju samo da odmahnu rukom na pokrete kao što je Benditov i poteze novih evropskih vođa koji, iako koriste manje radikalne reči kako ne bi uplašili građane, ka svom cilju napreduju jednako radikalno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track