Pjongjang: Vojna parada povodom 65. godišnjice zemlje
Foto: Beta

Slave rođendan

Pjongjang: Vojna parada povodom 65. godišnjice zemlje

Planeta -
Desetine hiljada vojnika bilo je postrojeno u dugim savršeno pravilnim kolonama na velikom trgu Kim Il Sung u centru Pjongjanga pred stotinama hiljada civila koji su nosili cveće u bojama državne zastave
1 / 8 Foto: Beta

SEUL - U Pjongjangu je danas održana velika vojna parada sa više desetina hiljada vojnika i pod budnim okom severnokorejskog vođe Kim Džong Una povodom 65. rođendana Severne Koreje.

Ovo je druga vojna parada za jedva nešto više od mesec dana, ali za razliku od prethodne, čija je poruka bila borba protiv "neprijatelja", poruka ovog puta je uzdizanje Severne Koreje i njenih vođa.

Desetine hiljada vojnika bilo je postrojeno u dugim savršeno pravilnim kolonama na velikom trgu Kim Il Sung u centru Pjongjanga pred stotinama hiljada civila koji su nosili cveće u bojama državne zastave.

Kim Džong Un pozdravljen je kada je stigao uobičajenim aplauzima i uzvicima "Mansei" (Da dugo živiš). On je mahao vojnicima, ali nije davao nikakve izjave pre nego što je napustio manifestaciju.

Poslednja velika parada organizovana je 27. jula, povodom 60. godišnjice kraja Korejskog rata (1950-1953). Za razliku od defilea krajem jula, na današnjoj paradi nisu prikazani teška artiljerija, rakete i tenkovi.

Današnjom paradom dominirala su patriotska obeležja, gigantski portreti vođa, civili koji mašu zastavicama i cvećem. Sa bine su takođe održani više patriotski, nego agresivni govori.

Zemlja slavi osnivanje Demokratske Narodne Republike Koreje 9. septembra 1948. Posle višemesečnih napetosti na Korejskom poluostrvu prošle zime i proleća, koji su usledili posle treće nuklearne probe Pjongjanga, odnosi između Severne i Južne Koreje ušli su u mirniju fazu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track