Najnovije vesti

EU se neće mešati u spor oko ćiriličnih tabli
Foto: Fonet

Protesti u Vukovaru

EU se neće mešati u spor oko ćiriličnih tabli

Planeta
Poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice, naveo je Denis Abot, službenik zadužen za obrazovanje

BRISEL - Evropska unija nema nameru da se meša u spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, rekao je danas portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot, ali je primetio da se situacija u tom gradu može uporediti sa jezičkim sporovima u Belgiji.

Upitan da prokomentariše stanje u Vukovaru, gde demonstranti ne dozvoljavaju postavljanje dvojezicnih tabli koje su propisane zakonom, Abot je podsetio da je poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca koji već dugo opterećuje Belgiju.

On je rekao da je kad se doselio u Belgiju bio zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčesće stoji samo jedna verzija.

"Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil", ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel.

"Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo mešati ni u slične sporove u Hrvatskoj", zaključio je on.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...