Obama, Oland i Kameron: UN da razmotre ruski predlog

Složili se

Obama, Oland i Kameron: UN da razmotre ruski predlog

Planeta -
Ti napori danas počinju u UN i obuhvatiće razgovore o elementima za posebnu rezoluciju Saveta bezbednosti, dodao izvor iz Bele kuće

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama složio se da Savet bezbednosti UN razmotri predlog Rusije o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, izjavio je danas neimenovani zvaničnik Bele kuće. Taj zvaničnik je kazao da je Obama danas imao o tome odvojene telefonske razgovore sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Oni su, kako je rekao taj zvaničnik, odlučili "u konsultacijama sa Rusijom i Kinom da ozbiljno razmotre održivost ruskog predloga".

"Ti napori danas počinju u UN i obuhvatiće razgovore o elementima za posebnu rezoluciju Saveta bezbednosti", dodao je izvor iz Bele kuće. Obama je, prema istom izvoru, rekao da taj predlog predstavlja potencijalni proboj koji bi mogao da zaustavi planove o američkoj vojnoj intervenciji iako je dodao da su detalji predloga i dalje nejasni.

Ruski predlog predviđa da sirijsko hemijsko oružje bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu čime bi Damask mogao da izbegne međunarodnu vojnu intervenciju. Sirija je prihvatila taj predlog. SAD su optužile sirijski režim da je 21. avgusta u blizini Damaska upotrebio hemijsko oružje, kada je poginulo više od 1.400 ljudi. Zbog toga je Obama predložio vojne udare na Siriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track