EU KAŽNJAVA HRVATSKU: Sankcije zbog neizručenja bivšeg agenta
Foto: Beta Ap

Kriza u lijepoj njihovoj

EU KAŽNJAVA HRVATSKU: Sankcije zbog neizručenja bivšeg agenta

Planeta -
Zbog spora o izručenju bivšeg agenta tajnih službi Jugoslavije i Hrvatske, Evropska komisija će kazniti zvanični Zagreb

ZAGREB/BRISEL - Izgleda se nisu najbolje snašli u EU.Evropska komisija će naredne nedelje verovatno kazniti Hrvatsku zbog spora u vezi sa zakonom o izručenju, koji je narušio prve mesece članstva u Uniji te bivše jugoslovenske republike i mogao bi ugroziti pomoć EU za unapređenje nadzora granica, piše zagrebački Jutarnji list pozivajući se na Rojters.Ulazak Hrvatske u EU u julu proslavljen je kao oporavak Hrvatske, ali se ta država brzo našla u nesuglasju s novim kolegama zbog izmena zakona o izručenju, donetih samo nekoliko dana pre pristupanja Uniji, a koje su, navodi Rojters, obezbedile zaštitu veteranima rata 1991-1995. od istraga u državama članicama Evropske unije.Veliki problemOpoziciona Hrvatska demokratska zajednica optužila je levo orijentisanu hrvatsku vladu da nije poštovala propise EU da bi zaštitila bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića. Njega potražuje Nemačka zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Bavarskoj 1983.Očekuje se da Evropska komisija prema Hrvatskoj primeni član iz pristupnog ugovora koji joj omogućuje da sprovede kaznene mere ako se prekrše pravila EU, takozvani zaštitni član, odnosno zaštitne mere predviđene članom 39 ugovora o pristupanju, preneo je list.- Strpljenje je na izmaku. Verovatno ćemo pokrenuti zaštitni član - rekao je Rojtersu jedan neimenovani visoki funkcioner Evropske komisije i dodao da će se to verovatno dogoditi na redovnom sastanku naredne sedmice.Ipak, iz EK to nisu potvrdili.- Ono što mogu da kažem je to da nije doneta formalna odluka da se o tome razgovara na sastanku sledeće sedmice - rekao je Olivje Bejli, portparol EK.„Naša stvar“Ministarstvo pravosuđa Hrvatske poručilo je da će izmeniti zakon, ali da će on stupiti na snagu tek jula sledeće godine, na šta, tvrde analitičari, EK neće pristati.Mirando Mrsić juče je izjavio da ne veruje da će Hrvatskoj biti uvedene sankcije.- Imamo dovoljno argumenata da Evropskoj komisiji pokažemo da ćemo menjati stvari, ali ćemo ih menjati kako mi mislimo da treba. „Leks Perković“ je naša stvar - rekao je Mrsić.

Tuđmanov zahtev: Tražio uklanjanje bivšeg agentaPrvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman tražio je uklanjanje nekadašnjeg visokog funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perković i svih koji su radili za te službe, pišu hrvatski mediji. Splitska Slobodna Dalmacija objavila je transkript razgovora Tuđmana s tadašnjim poslanikom u Hrvatskom saboru Vicom Vukojevićem od 5. decembra 1993, iz kojeg se jasno vidi da je tražio uklanjanje Perkovića.

Zoran Milanović: Nije to najveći problemHrvatski premijer Zoran Milanović je početkom ove sedmice rekao da evropski nalog za hapšenje nije najveći problem Hrvatske i ponovio da će predlog za izmenu zakona koji reguliše to pitanje biti prosleđen Saboru na prvoj sednici jesenjeg zasedanja, s tim da njegova primena počne 15. jula 2014. godine. Hrvatska je dva dana pred ulazak u Evropsku uniju usvojila zakon kojim se primena evropskog naloga za hapšenje oročava do početka avgusta 2012. godine. Time je praktično Hrvatska zaštitila od izručenja Josipa Perkovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track