Dečak (4) popio česmovaču zaraženu parazitom i umro!
Foto: Preent Screen Jutub

Infekciju koja razara moždano tkivo

Dečak (4) popio česmovaču zaraženu parazitom i umro!

Planeta -
Ministarstvo zdravlja Luujzijane ustanovilo je da se mališan smrtnosnom amebom inficirao na vodenom toboganu na naduvavanje,a da je parazit došao iz gumenog creva kojim je tobogan kvašen

Četvorogodišnji dečak iz mesta Sent Bernard Pariš u Lujzijani (SAD) preminuo je nakon što se zarazio smrtonosnom amebom Naegleria fowleri. On je preminuo od zapaljenja mozga koji je izazvao ovaj parazit. Da nesreća bude veća, mališan se zarazio vodom iz gradskog vodovoda. Zahari Rejna (12) se takođe zarazio parazitom pre nekoliko meseci i preminuo.

U pitanju je opasni parazit koji izaziva tzv. primarni ameboidni meningoencefalitis (PAM), infekciju koja razara moždano tkivo. Parazit se može naći u toploj svežoj vodi, dok smrtonosnu infekciju izaziva ako se udahne kroz nos. Kako je Ministarstvo zdravlja Luujzijane ustanovilo, mališan se smrtnosnom amebom inficirao na vodenom toboganu na naduvavanje u svom gradu, pri čemu je analizom vode ustanovljeno da je parazit došao iz gumenog creva kojim je tobogan kvašen. Osobe koje se zaraze ovom amebom sa njom obično dolaze u kontakt prilikom plivanja u jezerima ili rekama, dok u ređim slučajevima zaraza potiče iz nedovoljno hlorisanih bazena, ili neti posuda za ispiranje sinusa. Nakon što je u vodi iz gradskog vodovoda otkrivena ameba Naegleria fowleri, gradske vlasti su naložile hlorisanje vode, a građanima se radi dodatne zaštite savetuje da hlorom dobro dezinfikuju i svoje privatne bazene i da paze da im za vremem plivanja voda ne ulazi u nos, mada je infekcije ovom amebom u principu veoma retka. Preminuli dečak, čije se ime ne navodi, treće je dete koje se ovog leta u SAD inficiralo spomenutom amebom. Pre njega, od infekcije istim parazitom prošlog meseca je preminuo i 12-godišnji Zakari Rajna sa Floride, dok je takođe 12-godišnja Kali Hardig iz Arkanzasa preživela infekciju i prošle nedelje je izašla iz bolnice.

http://www.youtube.com/watch?v=xwrn-YvSm30

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track