GRIZLA GA SAVEST: Ubio se čovek koji nije mogao da dobije sidu!

Umrli mu svi prijatelji

GRIZLA GA SAVEST: Ubio se čovek koji nije mogao da dobije sidu!

Planeta -
Moj brat je video sve svoje prijatelje kako umiru, a on je ostao živ. Osećao se krivim zbog toga i to ga je izjedalo, rekla je njegova sestra

NJUJORK - Stiven Kron, Njujorčanin koji je fascinirao lekare svojom otpornošću na HIV i AIDS, izvršio je samoubistvo u 66. godini. Kron je poznat po nadimku "Čovek koji ne može dobiti AIDS", kako su ga novinari nazvali 1996., nakon što su njegov partner i veliki broj prijatelja preminuli od ove bolesti, a on ostao zdrav.

Na kraju je dozvolio da se njegova bela krvna zrnca izlože HIV-u. Do zaraze nije došlo čak ni kada je izložen koncentraciji virusa hiljadu puta većoj od uobičajene. "Moj brat je video sve svoje prijatelje kako umiru, a on je ostao živ. Osećao se krivim zbog toga i to ga je izjedalo", rekla je njegova sestra Ejmi Kron Santagata.

Kronov partner, gimnastičar Džeri Grin, bio je jedan od prvih žrtava AIDS-a. Oboleo je 1978., a preminuo 1982. godine. Nakon toga je čitav niz Kronovih seksualnih partnera preminuo od ove bolesti, ali on nije oboleo. Kada je shvatio da je drugačiji, dobrovoljno se podvrgnuo lekarskim testovima kako bi otkrio zašto. Tek nekoliko godina kasnije otkriven je i razlog. Kronova genetska anomalija krvnih zrnaca, koju ima samo jedan odsto svetske populacije, sprečavala je zarazu.

Zahvaljujući istraživanjima Kronovih krvnih zrnaca došlo je do pronalaska leka maraviroca, koji sprečava širenje zaraze kod zaraženih pacijenata. 2006. godine, jedan pacijent je uspešno izlečen zahvaljujući transplantaciji koštane srži od donatora sa istom mutacijom kao kod Krona. Kron je bio slikar, skulptor i urednik, a radio je i kao socijalni radnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track