FRKA: Petarde izazvale paniku u Beloj kući

Amerika u strahu

FRKA: Petarde izazvale paniku u Beloj kući

Planeta -
U prvim izveštajima je navedeno da su se čuli "pucnji ispred Bele kuće", da bi kasnije bilo potvrđeno da su u pitanju bile petarde

VAŠINGTON - U dvorište Bele kuće nepoznati muškarac bacio je petarde, samo nekoliko časova posle pucnjave u zgradi komande Mornarice u Vašingtonu, u kojoj je 13 ljudi poginulo, među kojima i napadač, saopštila je američka tajna služba.

Agenti u Beloj kući su, nakon što su se čuli odjeci od petardi, odmah naredili novinarima da uđu u zgradu.

Kako je saopšteno, petarde su bačene preko severne ograde, prenela je agencija Rojters.

U prvim izveštajima je navedeno da su se čuli "pucnji ispred Bele kuće", da bi kasnije bilo potvrđeno da su u pitanju bile petarde.

U video snimku kojim je zabeležen ovaj incident vidi se kako agenti privode i odvode jednog muškarca. Portparol tajne službe je rakao da je taj muškarac uhapšen.

Istovremeno, američki predsednik Barak Obama je naložio da do petka zastave budu spuštene na pola koplja zbog napada na zgradu komande Mornarice.

Obama je, kako je objasnio, to naložio "u znak poštovanja prema žrtvama bezumnog čina nasilja", prenela je agencija AFP.

Obama je, takođe, odložio i televizijsko snimanje muzičkog specijala u Beloj kući posvećenoj latino muzici, u kom su trebali da učestvuju Riki Martin i Glorija Estefan.

Napadač koji je ubijen u zgradi komande Mornarice u Vašingtonu, pošto je ubio najmanje 12 ljudi, identifikovan je kao Aron Aleksis, saopštio je Federalni istražni biro (FBI), navodeći da je bio bivši vojnik.

FBI je naveo da je Aleksis imao 34 godine i da je iz Fort Vorta u Teksasu, prenela je agencija AFP.

Istovremeno, iz američke mornarice je saopšteno da je Aleksis bio rezervista od 2007. do 2011. godine.

Kako je navedeno, Aleksis je napustio mornaricu 31. januara 2011. godine, a kao mesto prebivališta naveo je Njujork.

Iako zvanično nije saopšteno zašto je Aleksis napustio mornaricu, agencija Rojters je, pozivajući se na zvaničnika mornarice, navela da je on otpušten posle niza "kršenja vojne discipline".

Sekretar Mornarice Rej Mabus je izjavio za Si-En-En da je Aleksis jedno vreme radio za mornaricu i kao civil po ugovoru u oblasti informacionih tehnologija.

Gradonačelnik Vašingtona Vinsent Grej je izjavio da je u napadu 13 osoba poginulo, uključujući i napadača.

Grej je, na konferenciji za novinare, dodao da se pretpostavlja da je 12 osoba, a možda i više, ranjeno.

Jedan od dvojice osumnjičenih, za kojima policija traga posle pucnjave, takođe je identifikovan i utvrđeno je da on nije učestvovao u napadu, saopštila je vašingtonska policija.

"Belac u kožnoj odeći je identifikovan i on nije osumnjičen za napad", objavila je policija na društvenoj mreži "Tviter".

Prema ranijem saopštenju policije, dvojica osumnjičenih - crnac i belac su u bekstvu, iako nije sigurno da je napad izvršilo više osoba.

U međuvremenu je izdato naređenje da niko ne sme da napušta ili da ulazi u zgradu američkog Kongresa.

Rejon "Nejvi jard" (Navy Yard), u kojem se napad dogodio, nalazi se kod obale reke Anakostije, nedaleko od njenog ulivanja u reku Potomak.

Taj prostor je na jugoistoku Vašingtona, ali se naslanja na centar grada, nedaleko od Kongresa. U zgradi radi najmanje 3.000 ljudi, od kojih je deo uspeo da napusti zgradu jer je neko uključio protivpožarni alarm.

Aerodrom "Ronald Regan" u američkoj prestonici zbog ovog incidenta zatvoren je za saobraćaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track