KORUPCIJA: Berluskoni mora da plati kaznu 541 miliona evra!
Foto: Beta Ap

Drakonska mera za Fininvest

KORUPCIJA: Berluskoni mora da plati kaznu 541 miliona evra!

Planeta -
Kompanija bivšeg premijera mora da plati veliku novčanu kaznu zbog korupcije

RIM - Italijanski kasacioni sud potvrdio je danas presudu po kojoj investiciona kompanija bivšeg premijera Silvija Berluskonija mora da plati veliku novčanu kaznu zbog korupcije, koja je smanjena na nešto više od pola milijarde evra.

Sud je odbio žalbu kompanije "Fininvest" na presudu apelacionog suda zbog korupcije prilikom kupovine izdavačke kuće Mondadori, što se smatra ključnim korakom u stvaranju Berluskonijeve medijske imperije devedesetih godina. Apelacioni sud je prethodno naložio da se konkurentskoj medijskoj kompaniji isplati 564 miliona evra, ali je viši sud sada saopštio da Berluskoni za nadoknadu štete treba da plati 541 milion evra, prenosi ANSA.

Berluskoni je osuđen na zabranu obavljanja javnih funkcija i četiri godine zatvora zbog utaje poreza. Kazna je, na osnovu zakona o amnestiji, automatski smanjena na tri godine zatvora. Međutim, prema novom italijanskom zakonu, svako ko je osuđen na više od dve godine zatvora nema pravo da se kandiduje za parlament.

Protiv bivšeg predsednika vlade vode se još dva postupka pred žalbenim sudom, od kojih je jedan zbog odnosa s maloletnom prostitutkom, a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio na toj visokoj funkciji. Berluskoni, koji bi u oktobru trebalo da počne da služi kaznu, verovatno zbog starosti neće ni biti u zatvoru, već će biti stavljen u kućni pritvor ili će mu se kazna preinačiti u društveno koristan rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track