DUMA KAŽNJAVA: U zatvor zbog maloletnih prostitutki
Foto: Damir Dervišagić

Usvojeni amandmani

DUMA KAŽNJAVA: U zatvor zbog maloletnih prostitutki

Planeta -
Međunarodni standardi maloletnu prostituciju stavljaju u istu kategoriju sa trgovinom decom, rekla je Mizulina.

MOSKVA - Ruska Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojila je amandmane na Krivični zakon kojima se uvodi krivična odgovornost za korisnike usluga maloletnih prostitutki.

Ti amandmani propisuju da će se klijenti koji koriste usluge prostitutki starih između 16 i 18 godina suočiti s kaznom od 240 sati obaveznog društveno-korisnog rada ili do dve godine zatvora.

Njima, takođe, preti kazna od četiri godine obaveznih javnih radova ili zatvorska kazna u istom trajanju, prenela je agencija Itartas.

Prema izmenjenom Krivičnom zakonu, termin seksualne usluge odnosi se na seksualne odnose, aktove sodomije i lezbejstva ili bilo koje druge seksualne radnje koje se obavljaju pod uslovima finansijske nadoknade ili bilo kakve druge nadoknade i obećanja nadoknade maloletnoj osobi iil trećem licu.

Jedan od autora tih zakonskih izmena, šef Komiteta Dume za pitanja porodice, žena i dece Jelena Mizulina je rekla da će "od sada oni koji koriste usluge maloletnih prostitutki biti odgovorni u skladu sa Krivičnim zakonom, što u Rusiji ranije nije postojalo".

Očekuje se da će ovaj zakon promeniti odnos ljudi prema kupovini usluga maloletnih lica koja se bave prostitucijom.

Međunarodni standardi prekršaje te vrste stavljaju u istu kategoriju sa trgovinom decom, rekla je Mizulina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track