ŽENA BOMBAŠA-SAMOUBICE: Bela Udovica organizovala pokolj u Keniji

Masakr u tržnom centru Vestergejt u afričkoj državi nema kraja

ŽENA BOMBAŠA-SAMOUBICE: Bela Udovica organizovala pokolj u Keniji

Planeta -
Teroristkinja Samanta Leutvejt, žena bombaša-samoubice Džermejna Lindzija, koji je izveo napad na London 2007. godine, verovatno stoji iza ubistava i talačke krize koja traje u Najrobiju

NAJROBI - Neizvesna sudbina nesrećnih talaca.Masakr u tržnom centru Vestergejt u prestonici Kenije Najrobiju, u kojem je dosad mučki ubijeno najmanje 69 ljudi, više od 175 ranjeno, a 63 nestalo, organizovala je Samanta Leutvejt (29), poznata kao Bela Udovica. Ona je žena bombaša-samoubice Džermejna Lindzija, koji je izveo napad u Londonu 2007. Inače, grupa islamskih ekstremista već tri dana sprovodi teror i drži nepoznati broj talaca u zgradi tržnog centra, a tokom jučerašnjeg dana iznutra su neprestano odjekivale snažne detonacije i pucnji, a crni dim se izdizao iznad zgrade. Prema poslednjim podacima, kenijska vojska uspela je da ubije dvojicu terorista.„Sveti ratnici“Za teroristički napad u Najrobiju odgovornost je preuzela teroristička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom. Kad su upali u tržni centar u nedelju po podne, na slobodu su pustili sve one koji su imali veze sa islamom, a one koji nisu znali kako se zove majka proroka Muhameda, kao ni delove Kurana, na mestu su krvnički ubili.Britanski Dejli mejl prenosi da je ta organizacija na Tviteru pretprošle noći objavila da je Samanta Leutvejt bila u njihovim redovima i da je tokom akcije ubijanja nemuslimana pokazala izuzetnu hrabrost.- Naši mudžahedini spremni su da umru za svoj cilj - pisalo je u jednom tvitu.Pored tog dokaza da je Samanta umešana u stravičan pokolj, britanski list navodi i da je jedan kenijski vojnik koji je učestvovao u spasavanju ljudi svedočio da je na trenutak unutar zgrade uspeo da vidi belu ženu s burkom koja je vikala na teroriste i davala im naređenja.- Sve kontroliše žena. Ona im govori šta i kako da rade! Približavamo im se - rekao je vojnik preko voki-tokija.Inače, pripadnici Al Šababa obelodanili su da su u njihovim redovima „svetih ratnika“ i dva Britanca iz Londona - Liban Adam (23) i Ahmed Nasir Širdon (24). Pored toga, istakli su da su veoma dobro organizovani i da imaju opremu kojom mogu da se suprotstave i najjačoj vojsci. Ovo potvrđuje i to što su nakon upada u Vestergejt uništili sve kamere i druge uređaje da bi onemogućili da ih neko prati. Pokazali su i stravičnu okrutnost, pošto su isekli šake svojim žrtvama i spalili im lica kako bi što teže bile identifikovane.Prebegla pre šest godinaInače, Samanta je Irkinja i poreklom je iz vojne porodice srednje klase. Kao tinejdžerka počela je da se zabavlja s teroristom Džermejnom Lindzijem, ubrzo se preobratila u islam i uzela ime Šerafajaj. Lindzi se 2007. digao u vazduh u vozu u Londonu sa još trojicom ekstremista, kada je poginulo 26 putnika. Dotad je Samanta već rodila dvoje dece, a nakon masakra na britanskoj železnici prebegla je u Keniju, u predgrađe Mombase.

Pobegli na sigurno... Brojne taoce vojska je uspela da izvede
Pobegli na sigurno... Brojne taoce vojska je uspela da izvede

Tragedija... Kenijske vlasti još broje žrtve terorističkog napada
Tragedija... Kenijske vlasti još broje žrtve terorističkog napada

Bosanac preživeo pakaoPrilikom terorističkog napada pripadnika somalijske ekstremističke grupe i Miro Marinović iz Bugojna našao se u zgradi tržnog centra. On je na Fejsbuku objavio da je zajedno sa sinčićem tri sata bio zatočen, ali da su uspeli da izađu nepovređeni i vrate se kući. On se u Najrobi preselio u junu, kad je postao zamenik direktora u afričkom delu organizacije Svetskog crkvenog servisa.

Teroristi se digli u vazduhNakon što je juče u tržnom centru odjeknula jaka eksplozija, kenijska vojska ponovo je u velikom broju ušla u tu zgradu i iskoristila vreme da izbavi još nekoliko talaca, ali strahuje se da ih još ima unutra i da se kriju u nekoj od brojnih prodavnica. Iako se isprva verovalo da su agresori postavili požar da bi zbunili protivnike, ministar unutrašnjih poslova Kenije Džozef Ole Lenku rekao je da se jedan od terorista najverovatnije digao u vazduh.- Dvojicu su ubili pripadnici naših jedinica, a zasad znamo da su svi bili muškarci, s tim što su neki od njih bili obučeni kao žene - istakao je Ole Lenku.

Vojska ubila Samantu?Spekulacije da je Samanta Leutvejt ubijena u akciji kenijske vojske podgrejalo je to što je među mrtvim teroristima pronađena žena bele puti. Nedugo pošto se u javnosti pojavila spekulacija o Samantinoj smrti, teroristička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, koja je preuzela odgovornost za napad u Najrobiju, na Tviteru je napisala da je ona na bezbednom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track