ZBOG HRVATSKE: Austrija gubi jednog poslanika u EP!
Foto: BETA AP

Promene u Evropskom parlamentu

ZBOG HRVATSKE: Austrija gubi jednog poslanika u EP!

Austrija -
Od ove godine u parlamentu će, umesto dosadašnjih 766, sedeti 751 poslanik, a među njima će biti 18 austrijskih predstavnika

BEČ - Evropski parlament (2014-2019) će u narednom sazivu imati manje poslanika, a do promena je došlo i u samom izbornom sistemu.

Austrija umesto 19, ima 18 mesta

Austrija trenutno ima 19 predstavnika u Evropskom parlamentu. Budući da je prošlog juna Hrvatska postala nova članica Evropske unije, broj zastupnika zemalja članica morao je biti preraspoređen, tako da će od ove godine u parlamentu sedeti 751 poslanik (umesto dosadašnjih 766), a među njima će biti 18 austrijskih predstavnika.

Predaja izbornih listića

Izborni listići se od ove godine mogu predati na bilo kojem biračkom mestu. Kao i ranijih godina, može se glasati poštom (Briefwahl) po dobijanju izbornog listića, ili birač sa neispunjenim listićem u nedelju, na dan izbora, može doći na neko od biračkih mesta i glasati nakon što neispunjen listić pokaže dežurnom licu.

Slanje poštom izbornih listića je besplatno

Iako je ovo bio slučaj i ranije, ove godine je obaveštenje o besplatnoj pošiljci izbornog pisamceta na listićima štampano i na nemačkom i na francuskom, ne samo na engleskom. Poštarinu plaća država, nezavisno od toga da li se izborni listić šalje iz Austrije ili iz inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track