GALUP: Štrahe za petama crvenima i crnima!
Foto: Rojter

Javno mnjenje pred EU izbore

GALUP: Štrahe za petama crvenima i crnima!

Austrija -
Biće zanimljiva i trka i za "limenu medalju", odnosno ko će osvojiti četvrto mesto, da li Zeleni ili Neos. Galup prognozira Neosu 12 do 14 odsto, a Zelenima 12 do 13 odsto

BEČ - Crveni minimalno vode ispred crnih, dok su im plavi za petama, sažetak je najnovije ankete austrijskog instituta Galup (Gallup) o tome za koga će Austrijanci glasati u nedelju na izborima za Parlament Evropske Unije.

Socijaldemokratska partija (SPÖ) može da očekuje 23 do 25 odsto, Narodna partija (ÖVP) 22 do 24 odsto, Slobodarska partija (FPÖ) 20 do 22 odsto. Ipak, nije još sigurno ko će u nedelju u Austriji dobiti "zlato", ko "srebro", a ko "bronzu". Kandidati socijaldemokrata, na čelu sa Ojgenom Frojndom (Eugen Freund), imaju u petak, 23. maja finalni predizborni miting u bečkoj Gradskoj hali (Stadthalle Wien) u 15. bečkoj opštini.

Narodnjački kandidati za poslanike u EU, koje predvodi Otmar Karas (Othmar Karas), imali su jutros finale u Evropskoj kući (Europahaus) u centru grada, u 1. bečkoj opštini. Slobodarska partija sa Haraldom Vilimskim na čelu okupila je pristalice u četvrtak na pijaci Viktora Adlera (Viktor Adler Markt) u 10. bečkoj opštini. U nedelju će biti zanimljiva trka i za "limenu medalju", odnosno ko će osvojiti četvrto mesto, da li Zeleni ili Neos.

Galup prognozira Neosu 12 do 14 odsto, a Zelenima 12 do 13 odsto. Preostale, minorne partije, najverovatnije neće uspeti da dobiju ijednog poslanika.Poslednja anketa Galupa kaže da bi Europa anders (Drugačija Evropa) mogla da dobije 2 do 3 odsto, Savez za budućnost Austrije (BZÖ) 1 do 2 odsto, a Desni konzervativci (REKOS) 0,5 do 1,5 odsto glasova.Milan Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track