DAN D: Austrijanci danas biraju poslanike za Evropski parlament
Foto: Marina Lopičić

Otvorena birališta

DAN D: Austrijanci danas biraju poslanike za Evropski parlament

Austrija -
Današnji izbori donose neizvesnost koja prevazilazi nacionalni nivo jer se odlučuje u kom smeru će krenuti EP

BEČ - U Austriji se danas održavaju izbori za Parlament EU. Do poslednjeg momenta između ÖVP, SPÖ i FPÖ vodiće se borba za prvo mesto, ali i za četvrto između Zelenih i NEOS. U ovom momentu čak se i stručnjaci libe da prave prognoze o izlaznosti. Današnji dan donosi neizvesnost koja prevazilazi nacionalni nivo, budući da se odlučuje o tome u kom će smeru krenuti Evropski parlament.

Pravo glasa imaju osobe koje su 11. marta 2014. godine imale austrijsko državljanstvo i napunile šesnaest godina najkasnije na dan izbora. Izlaznost ostaje velika nepoznanica. Austrijanci su se od ulaska u EU pokazali kao “lenji birači”: 2004. samo 42,43 odsto stanovnika sa pravom glasa je zaista i glasalo, 2009. godine 46 odsto, a za ovu godinu predviđaju se još lošije brojke.

Preliminarni rezultati očekuju se nakon 17 časova, kada birališta širom Austrije budu zatvorena, a konačne rezultate ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) objaviće tek u 23 časa, kada bude zatvoreno i poslednje biralište u EU, u Italiji.

Ukoliko partije ostvare slične rezultate, na konačnu odluku moraće da se sačeka do ponedeljka uveče, kada će biti prebrojani i glasovi poslati putem pošte.

Podsetimo, partije nisu nepripremljeno ušle u ove izbore. SPÖ i ÖVP u izbornu kampanju uložili su po četiri miliona evra, FPÖ oko tri, Zeleni 1,75, NEOS 1,2 miliona. Povraćaj uloženog novca dobiće samo one partije koje uđu u Evropski parlament. Državu će ovi izbori koštati šest miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track