REVOLUCIONARNO: Konstruisan rasklopivi auto za lakše parkiranje!
Foto: ORF

Izum studenta iz Graca

REVOLUCIONARNO: Konstruisan rasklopivi auto za lakše parkiranje!

Austrija -
Origami-auto, diplomski rad Helmuta Brunera, u voznom stanju dug je tri metra, a u “sklopljenom” oko dva, težak je 400 kilograma i ima tri točka

GRAC - Helmut Bruner (Helmut Brunner) student Instituta Frank Stronach konstruisao je automobil koji je mali, lagan, i pre svega rasklopiv. Ovaj automobil nazvan origami-auto težak je svega 400 kilograma, ima elektromotor, tri točka, dvoja vrata i dovoljno mesta za tri putnika i dve palete kisele vode.

Brunerov diplomski rad sproveden je u saradnji sa Tehničkim univerzitetom u Gracu i kompanijom Magna, a cilj je bio uraditi automobila kome je potrebno malo mesta pri parkiranju. Ovo je postignuto tako što se zadnji točak može pomeriti ka prednjim, tako da se udaljenost između njih smanji za pola.

Automobil je u voznom stanju dug tri metra, u “sklopljenom” oko dva. Sklopivi origami-automobil dizajniran je za gradske uslove – kraće rute, mala parking mesta. Kada bude počeo da se proizvodi, origami auto dostići će maksimalnu brzinu od 60 kilometara na čas i posedovaće dva erbega.

Bruner trenutno traži sponzora, a kada se konačno nađe na tržištu, automobil će koštati oko 6.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja