RIZIČNO: I levičari i desničari najavili marš bečkim ulicama!
Foto: Wikipedia

Policija u pripravnosti zbog Praznika slobode

RIZIČNO: I levičari i desničari najavili marš bečkim ulicama!

Austrija -
Oko 500 pripadnika nacionalističkih studentskih udruženja domarširaće sutra do Trg Jozefa, a istovremeno su levičarske organizacije najavile demonstracije protiv desničara

BEČ - Nacionalistička studentska udruženja (Burschenschafter) iz cele Austrije okupiće se 4. juna u Beču da proslave svoj Praznik slobode.

Oko 500 pripadnika ovih udruženja će, u svečanim uniformama, domarširaće oko 17 sati do Trg Jozefa(Josephsplatz) u centru Beča. Potom će se uputiti do nekadašnjeg parlamenta Donje Austrije. Istovremeno biće organizovane i demonstracije levičarskih organizacija, koje se suprotstavljaju desno­nacionalističkoj, velikonemačkojideologiji. Zbog mogućih sukoba dve grupe, na ulicama prestonice biće pojačane policijske snage.

Jevrejska opština u Beču se oglasila tražeći da se austrijsko društvo snažnije suprotstavi ideologiji desničarsko-konzervativnih studentskih društava kao što su Olimpija (Olympia) ili Teutonia. Oni su apelovali i na kontrademonstrante da ne nasedaju na provokacije i izbegnu sukobe sa marširajućim članovima ovih studentskih udruženja – jer to samo skreće pažnju medija sa sa glavnog problema i šteti ugledu demokratije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track