Crveni smanjuju poreze na plate, a uvode namete na milionere i nasledstvo!
Foto: Rojter

Koalicija pred raspadom

Crveni smanjuju poreze na plate, a uvode namete na milionere i nasledstvo!

Austrija -
Porezi na imovinu nisu pravedni jer pogađaju svakoga ko rano ustaje, ko je svojim naporima i radom uspeo da ostvari blagostanje, kažu u ÖVP

Crveni bi porez na imovinu, crni ne dajuBEČ - Socijaldemokratska partija (SPÖ) planira da uvede nov, specijalni porez na imovinu milionera, koji će na godišnjem nivou donositi milijardu evra. Novost bi bila i oporezivanje različitih nasledstva, što bi trebalo da donese godišnje još oko 500 miliona. U isto vreme, porezi na zarade trebalo bi da budu smanjeni.

Tako bi porez na bruto platu od 1.500 evra na mesečnom nivou bio manji za 34 evra, dok bi za zaradu od 3.900 evra bio 127 evra niži nego do sada.

Međutim, glavna ideja socijaldemokrata je smanjivanje poreza na plate zaposlenih. Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) podseća da je Austrija poslednja po visini poreza na bogatstvo.

"Ko to ne vidi, taj je slep na jedno oko", kaže kancelar.

Budući da će potrošači nakon reforme imati više novca u džepu ­ i više kupovati,­ država računa i sa dodatnom milijardom evra koju će doneti porezi na dodatu vrednost. Još jedna milijarda planirana je od uvođenja striktnije obaveze izdavanja računa kupcima/gostima, kako bi se sprečilo potkradanje državne kase.

Narodnja partija, po svojoj konzervativno-­kapitalističkoj prirodi, ne može da se složi sa socijaldemokratskim idejama o porezima na imovinu i nasledstvo.

"SPÖ i njen šef Fajman nemaju nijednu novu ideju, pa zato nanovo pokušavaju da krenu u klasnu borbu, i to na širokom frontu! Naime, Fajmanovi porezi će pogoditi svakoga, od vrha do duboko u nižu srednju klasu, a sve pod plaštom navodne socijalne pravde. Međutim, istina je da porezi na imovinu nisu pravedni jer pogađaju svakoga ko rano ustaje, ko je svojim naporima i radom uspeo da ostvari blagostanje", kažu u ÖVP. Narodnjaci upozoravaju da bi Fajmanov porez na nasledstvo uzeo više desetina hiljada evra nasledniku svake porodične kuće koja nije minimalnih dimenzija.

EU smatra da austrijski sistem poreza i doprinosa treba više da se temelji na oporezivanju bogatstva.

"Treba sniziti visoku stopa poreza i doprinosa na rad ljudi sa niskim primanjima, tako što će poreski teret prebaciti na druge izvore, one koji čine manje štete privrednom rastu". Jedan takav izvor bio bio porez na nekretnine, i to na njihovu realnu vrednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja